15 maja, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

66-letni mężczyzna przepracował 50 lat w McDonald’s – jak znalazł „stałą pracę”

66-letni mężczyzna przepracował 50 lat w McDonald’s – jak znalazł „stałą pracę”

Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s

W latach 70. najfajniejszą pracą, jaką można było wykonywać, było przerzucanie burgerów w McDonaldzie.

Przynajmniej według Paula Hendla. Zaczął pracę w nowo otwartej restauracji McDonald’s w Merrick w stanie Nowy Jork na południowym wybrzeżu Long Island w 1973 roku, gdy miał zaledwie 16 lat. Był podekscytowany możliwością zjedzenia nieograniczonej ilości frytek i spędzania czasu z przyjaciółmi między zmianami. Za godzinę występu płacono 1,85 dolara.

„Wierzcie lub nie, ale potrzebowałem wtedy pracy w McDonald’s, więc mój brat, który pracował w kuchni, polecił mnie do tej pracy” – powiedział CNBC Make It Hendel (66 l.). „Każdy chciał tam pracować”.

Hendel nie widział przyszłości w swojej pracy w szkole średniej po ukończeniu studiów. Został przyjęty na C.W. Post University (obecnie Long Island University), planując ukończenie studiów z tytułem licencjata w dziedzinie administracji biznesowej ze specjalizacją w marketingu i dołączenie do swojego ojca, Hanka, który pracował w firmie maklerskiej na Wall Street.

Pięćdziesiąt lat później Hendel jest właścicielem i operatorem 31 lokalizacji McDonald’s na Long Island, Brooklynie, Queens i Manhattanie, w tym flagową restauracją na Times Square.

„Nigdy nie myślałem, że to będzie moja praca na zawsze” – mówi Hendel. „Ale nie wyobrażam sobie też pracy gdziekolwiek indziej”.

W 1975 roku Hendel miał właśnie rzucić pracę w Merrick McDonald’s przed pierwszym semestrem studiów, kiedy ówczesny szef zaproponował mu awans: McDonald’s otwierał nową lokalizację 30 minut drogi stąd w Glen Cove. Pilnie potrzebujemy zastępcy menedżera.

Hendel przyjął tę pracę, myśląc, że te pieniądze wykorzysta na opłacenie czesnego i książek.

„Opuściłem kilka koncertów i nie byłem z tego powodu zadowolony, ale naprawdę się to opłaciło, kiedy ukończyłem szkołę, ponieważ nie miałem żadnych długów i naprawdę wyprzedzałem innych pod względem doświadczenia zawodowego i kontaktów z tymi ludźmi Praca” – mówi Hendel. „Dodatkowo posiadanie pewności siebie potrzebnej do otwarcia nowej restauracji jako 18-latek jest bardzo ekscytujące”.

READ  Fabryka Tesli w Niemczech wstrzymuje produkcję po podejrzeniu podpalenia

Hindle szybko okazała się cennym nabytkiem dla zespołu, zgłaszając się na ochotnika do nocnych zmian i usprawniając proces wdrażania nowych członków załogi. W ciągu trzech lat awansował na stanowisko dyrektora generalnego.

W 1980 roku, zaraz po ukończeniu studiów, Hendel po raz kolejny znalazł się na rozdrożu: czy dołączyć do ojca na Wall Street, gdzie mógł zarobić więcej pieniędzy, czy też kontynuować pracę w McDonald’s, w pracy, w której był dobry i cieszył się?

„Poważnie rozważałem wypowiedzenie z dwutygodniowym wyprzedzeniem, a właściciel/operator restauracji, Paul Hunt, musiał czytać w moich myślach, ponieważ powiedział: «Paul, nie chcę, żebyś wychodził. „Zamierzam mianować cię kierownikiem pięciu restauracji McDonald’s w hrabstwie Nassau, a to wiąże się z podwyżką i samochodem służbowym” – wspomina Hendel.

Po rozmowach z przyjaciółmi i przeczytaniu ofert pracy Hendel zdał sobie sprawę, że oferta obejmowała znacznie wyższe wynagrodzenie, niż otrzymywałby w pierwszym roku pracy w firmie z Wall Street (Hendel odmówił udostępnienia CNBC Make It informacji o swoim przeszłym i obecnym zarobku). . .

Paul Hendel w restauracji McDonald’s w Oceanside w stanie Nowy Jork, 1986 rok.

Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s

Jednak czuł się skonfliktowany. Hendel poprosił ojca o radę, zanim przyjął ofertę w McDonald’s. Ta rozmowa, jak mówi, „zmieniła bieg mojej kariery”.

„Poszliśmy na kolację i wspomniałem o ofercie Hunta, a pierwszym pytaniem, które zadał mi tata – i którego nigdy nie zapomnę – było: «Czy lubisz to, co robisz?»” – mówi Hendel. „A ja odpowiedziałem: «Tak, naprawdę mi się to podoba». Mówi: Myślisz, że jesteś w tym dobry? Powiedziałem więc: „No cóż, właśnie dostałem awans!”

Kontynuuje: „Potem powiedział: «Paul, jeśli to jest to, co lubisz robić i jesteś w tym dobry, trzymaj się tego, bo nie przepadam za swoją pracą ani codziennymi dojazdami na Manhattan»”. uświadomiłem sobie wtedy, że praca nie polega tylko na cotygodniowej wypłacie; bardzo się cieszę, że udzielił mi rad, ponieważ nadal kocham to, co robię.

READ  Akcje rosną na początku października i nowego kwartału, Dow Jones rośnie o 600 punktów

Kolejnym aspektem pracy w McDonald’s, który zainteresował Hendela w wieku dwudziestu kilku lat, była możliwość zostania właścicielem/operatorem, nadzorującym codzienne funkcjonowanie restauracji i zarządzającym jej pracownikami. To także dochodowy koncert: ZipRecruiter Szacuje się, że właściciel/operatorzy McDonald’s zarabiają do 400 000 dolarów rocznie.

„Możliwości, jakie oferuje McDonald’s, są naprawdę nieograniczone” – mówi Hendel. „Pracowałem z ludźmi, którzy zaczynali jako członkowie załogi, w ciągu kilku lat awansowali na właścicieli/operatorów i zostali milionerami”.

W 1990 roku Hendel został właścicielem/operatorem pierwszej restauracji McDonald’s na Brooklynie. „Stamtąd prawie co roku miałem inną restaurację”.

Hendel twierdzi, że praca na Brooklynie nauczyła go, jak ważne jest zarządzanie czasem, współczucie i radzenie sobie z problemami „szybko i spokojnie” w dynamicznym środowisku. „Musisz naprawdę dobrze współpracować z ludźmi, jeśli zarządzasz zespołem i obsługujesz w każdej restauracji ponad 1000 klientów dziennie” – dodaje.

Paul Hendel i jego dzieci Lauren i Mark na niedawnej imprezie dla pracowników McDonald’s.

Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s

Hendel nadal pracuje pięć dni w tygodniu i większość czasu spędza w restauracjach, których jest właścicielem, sprawdzając pracowników oraz wszelkie prace budowlane lub remontowe prowadzone w nieruchomościach.

Umiejętności, na których Hendel polega podczas wykonywania swojej pracy, nie zmieniły się od dziesięcioleci, żartuje Hendel, podobnie jak jego zamówienie w McDonald’s. „Moim ulubionym jest ćwierćfuntówka z serem” – mówi.

Hendel nie myślał zbyt wiele o emeryturze. „Czy to naprawdę działa, jeśli robisz coś, co kochasz?” On mówi.

Hendel spodziewa się, że ostatecznie będzie stopniowo ustępował ze swojej roli, przekazując więcej obowiązków swojemu synowi Markowi i córce Lauren, którzy zostali właścicielami/operatorami franczyz McDonald’s odpowiednio w 2019 i 2022 roku.

„Chciałbym mieć elastyczność w wykonywaniu pracy, aby mieć więcej czasu na grę w golfa, pływanie łodzią i spędzanie czasu z rodziną” – mówi Hendel. „Ale nie chcę, żeby słowo „emeryt” pojawiało się obok mojego nazwiska”.

READ  Hossam Dan: Czy banki centralne są zbyt jastrzębie?

nie przegap: Czy chcesz być mądrzejszy i odnosić większe sukcesy w swoich pieniądzach, pracy i życiu? Zapisz się na nasz nowy newsletter!

Zdobądź CNBC za darmo Przewodnik po inwestowaniu Warrena Buffettaktóry podsumowuje najlepsze rady miliardera dla zwykłych inwestorów, nakazy i zakazy oraz trzy kluczowe zasady inwestowania w jasny i prosty przewodnik.

spłacać:

68-letni inżynier spędził 50 lat w firmie i zawsze powtarzał swoim szefom, żeby zostawili mnie w spokoju: Dajcie mi nauczyć się tej pracy.