Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s
W latach 70. najfajniejszą pracą, jaką można było wykonywać, było przerzucanie burgerów w McDonaldzie.
Przynajmniej według Paula Hendla. Zaczął pracę w nowo otwartej restauracji McDonald’s w Merrick w stanie Nowy Jork na południowym wybrzeżu Long Island w 1973 roku, gdy miał zaledwie 16 lat. Był podekscytowany możliwością zjedzenia nieograniczonej ilości frytek i spędzania czasu z przyjaciółmi między zmianami. Za godzinę występu płacono 1,85 dolara.
„Wierzcie lub nie, ale potrzebowałem wtedy pracy w McDonald’s, więc mój brat, który pracował w kuchni, polecił mnie do tej pracy” – powiedział CNBC Make It Hendel (66 l.). „Każdy chciał tam pracować”.
Hendel nie widział przyszłości w swojej pracy w szkole średniej po ukończeniu studiów. Został przyjęty na C.W. Post University (obecnie Long Island University), planując ukończenie studiów z tytułem licencjata w dziedzinie administracji biznesowej ze specjalizacją w marketingu i dołączenie do swojego ojca, Hanka, który pracował w firmie maklerskiej na Wall Street.
Pięćdziesiąt lat później Hendel jest właścicielem i operatorem 31 lokalizacji McDonald’s na Long Island, Brooklynie, Queens i Manhattanie, w tym flagową restauracją na Times Square.
„Nigdy nie myślałem, że to będzie moja praca na zawsze” – mówi Hendel. „Ale nie wyobrażam sobie też pracy gdziekolwiek indziej”.
W 1975 roku Hendel miał właśnie rzucić pracę w Merrick McDonald’s przed pierwszym semestrem studiów, kiedy ówczesny szef zaproponował mu awans: McDonald’s otwierał nową lokalizację 30 minut drogi stąd w Glen Cove. Pilnie potrzebujemy zastępcy menedżera.
Hendel przyjął tę pracę, myśląc, że te pieniądze wykorzysta na opłacenie czesnego i książek.
„Opuściłem kilka koncertów i nie byłem z tego powodu zadowolony, ale naprawdę się to opłaciło, kiedy ukończyłem szkołę, ponieważ nie miałem żadnych długów i naprawdę wyprzedzałem innych pod względem doświadczenia zawodowego i kontaktów z tymi ludźmi Praca” – mówi Hendel. „Dodatkowo posiadanie pewności siebie potrzebnej do otwarcia nowej restauracji jako 18-latek jest bardzo ekscytujące”.
Hindle szybko okazała się cennym nabytkiem dla zespołu, zgłaszając się na ochotnika do nocnych zmian i usprawniając proces wdrażania nowych członków załogi. W ciągu trzech lat awansował na stanowisko dyrektora generalnego.
W 1980 roku, zaraz po ukończeniu studiów, Hendel po raz kolejny znalazł się na rozdrożu: czy dołączyć do ojca na Wall Street, gdzie mógł zarobić więcej pieniędzy, czy też kontynuować pracę w McDonald’s, w pracy, w której był dobry i cieszył się?
„Poważnie rozważałem wypowiedzenie z dwutygodniowym wyprzedzeniem, a właściciel/operator restauracji, Paul Hunt, musiał czytać w moich myślach, ponieważ powiedział: «Paul, nie chcę, żebyś wychodził. „Zamierzam mianować cię kierownikiem pięciu restauracji McDonald’s w hrabstwie Nassau, a to wiąże się z podwyżką i samochodem służbowym” – wspomina Hendel.
Po rozmowach z przyjaciółmi i przeczytaniu ofert pracy Hendel zdał sobie sprawę, że oferta obejmowała znacznie wyższe wynagrodzenie, niż otrzymywałby w pierwszym roku pracy w firmie z Wall Street (Hendel odmówił udostępnienia CNBC Make It informacji o swoim przeszłym i obecnym zarobku). . .
Paul Hendel w restauracji McDonald’s w Oceanside w stanie Nowy Jork, 1986 rok.
Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s
Jednak czuł się skonfliktowany. Hendel poprosił ojca o radę, zanim przyjął ofertę w McDonald’s. Ta rozmowa, jak mówi, „zmieniła bieg mojej kariery”.
„Poszliśmy na kolację i wspomniałem o ofercie Hunta, a pierwszym pytaniem, które zadał mi tata – i którego nigdy nie zapomnę – było: «Czy lubisz to, co robisz?»” – mówi Hendel. „A ja odpowiedziałem: «Tak, naprawdę mi się to podoba». Mówi: Myślisz, że jesteś w tym dobry? Powiedziałem więc: „No cóż, właśnie dostałem awans!”
Kontynuuje: „Potem powiedział: «Paul, jeśli to jest to, co lubisz robić i jesteś w tym dobry, trzymaj się tego, bo nie przepadam za swoją pracą ani codziennymi dojazdami na Manhattan»”. uświadomiłem sobie wtedy, że praca nie polega tylko na cotygodniowej wypłacie; bardzo się cieszę, że udzielił mi rad, ponieważ nadal kocham to, co robię.
Kolejnym aspektem pracy w McDonald’s, który zainteresował Hendela w wieku dwudziestu kilku lat, była możliwość zostania właścicielem/operatorem, nadzorującym codzienne funkcjonowanie restauracji i zarządzającym jej pracownikami. To także dochodowy koncert: ZipRecruiter Szacuje się, że właściciel/operatorzy McDonald’s zarabiają do 400 000 dolarów rocznie.
„Możliwości, jakie oferuje McDonald’s, są naprawdę nieograniczone” – mówi Hendel. „Pracowałem z ludźmi, którzy zaczynali jako członkowie załogi, w ciągu kilku lat awansowali na właścicieli/operatorów i zostali milionerami”.
W 1990 roku Hendel został właścicielem/operatorem pierwszej restauracji McDonald’s na Brooklynie. „Stamtąd prawie co roku miałem inną restaurację”.
Hendel twierdzi, że praca na Brooklynie nauczyła go, jak ważne jest zarządzanie czasem, współczucie i radzenie sobie z problemami „szybko i spokojnie” w dynamicznym środowisku. „Musisz naprawdę dobrze współpracować z ludźmi, jeśli zarządzasz zespołem i obsługujesz w każdej restauracji ponad 1000 klientów dziennie” – dodaje.
Paul Hendel i jego dzieci Lauren i Mark na niedawnej imprezie dla pracowników McDonald’s.
Zdjęcie dzięki uprzejmości McDonald’s
Hendel nadal pracuje pięć dni w tygodniu i większość czasu spędza w restauracjach, których jest właścicielem, sprawdzając pracowników oraz wszelkie prace budowlane lub remontowe prowadzone w nieruchomościach.
Umiejętności, na których Hendel polega podczas wykonywania swojej pracy, nie zmieniły się od dziesięcioleci, żartuje Hendel, podobnie jak jego zamówienie w McDonald’s. „Moim ulubionym jest ćwierćfuntówka z serem” – mówi.
Hendel nie myślał zbyt wiele o emeryturze. „Czy to naprawdę działa, jeśli robisz coś, co kochasz?” On mówi.
Hendel spodziewa się, że ostatecznie będzie stopniowo ustępował ze swojej roli, przekazując więcej obowiązków swojemu synowi Markowi i córce Lauren, którzy zostali właścicielami/operatorami franczyz McDonald’s odpowiednio w 2019 i 2022 roku.
„Chciałbym mieć elastyczność w wykonywaniu pracy, aby mieć więcej czasu na grę w golfa, pływanie łodzią i spędzanie czasu z rodziną” – mówi Hendel. „Ale nie chcę, żeby słowo „emeryt” pojawiało się obok mojego nazwiska”.
nie przegap: Czy chcesz być mądrzejszy i odnosić większe sukcesy w swoich pieniądzach, pracy i życiu? Zapisz się na nasz nowy newsletter!
Zdobądź CNBC za darmo Przewodnik po inwestowaniu Warrena Buffettaktóry podsumowuje najlepsze rady miliardera dla zwykłych inwestorów, nakazy i zakazy oraz trzy kluczowe zasady inwestowania w jasny i prosty przewodnik.
spłacać:
68-letni inżynier spędził 50 lat w firmie i zawsze powtarzał swoim szefom, żeby zostawili mnie w spokoju: Dajcie mi nauczyć się tej pracy.
„Kawioholik. Fanatyk alkoholu na całe życie. Typowy ekspert podróży. Skłonny do napadów apatii. Internetowy pionier”.
More Stories
JPMorgan oczekuje, że Fed obniży w tym roku referencyjną stopę procentową o 100 punktów bazowych
Akcje giganta chipów sztucznej inteligencji Nvidia spadły pomimo rekordowej sprzedaży wynoszącej 30 miliardów dolarów
Stowarzyszenie Graczy NFL pozywa DraftKings na kwotę około 65 milionów dolarów