24 kwietnia, 2024

Książę William i Kate Middleton wydali oświadczenie wyrażające solidarność z narodem Ukrainy

Książę William i Kate Middleton Okazali poparcie dla Ukrainy i prezydenta Wołodymyra Zełenskiego. A w oświadczeniu przesłanym za pośrednictwem Twittera w sobotę, Książę i księżna Cambridge Pochwalił Ukrainę i jej przywódcę w obliczu rosyjskich ataków.

„W październiku 2020 roku miałem zaszczyt spotkać się z Prezydentem Zełenskim i Pierwszą Damą, aby poznać ich nadzieję i optymizm co do przyszłości Ukrainy. Dziś stoimy razem z Prezydentem i całym Ukraińcem, którzy dzielnie walczą o tę przyszłość” – tweet czytać. . Według The Independent, przesłanie solidarności wysłane przez członków brytyjskiej rodziny królewskiej pojawiło się zaledwie kilka godzin po tym, jak Zełenski zamieścił w mediach społecznościowych film pokazujący, jak wędruje po ulicach Kijowa po nocy ostrzału artyleryjskiego w różnych częściach miasta, mówiąc: publiczność „Jestem tutaj”.

Sprawdź post Royal tutaj:

Co ciekawe, przesłanie pochodzi również po oświadczeniu księcia Harry’ego i Meghan Markle, którzy wycofują się z królewskich obowiązków i skrytykowali inwazję, mówiąc, że „stają przy narodzie Ukrainy”. Według przedstawiciela organizacji non-profit pary Archewell, atak stanowił „pogwałcenie prawa międzynarodowego i humanitarnego”, a para zachęcała światowych przywódców do stanięcia w obronie nękanego kraju.

Tymczasem trzeci dzień z rzędu rosyjscy żołnierze bombardowali miasta pociskami artyleryjskimi i manewrującymi. Gdy szalały walki uliczne, a mieszkańcy nakazali ubiegać się o azyl w Kijowie, ukraiński prezydent oświadczył, że stolica nie upadła. Według The Independent przepływ uchodźców trwa nadal przez zachodnią granicę, a 100 tys. przybyło do Polski w ciągu zaledwie dwóch dni.

Przeczytaj także:Rodzice są wzruszeni, gdy uczniowie z Ukrainy bezpiecznie wracają do Bombaju; zdjęcie

READ  Patti Smith dziękuje Taylor Swift za zapowiedź nowego albumu