21 lutego, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Internetowy spór dotyczący ostrzeżeń policyjnych wybucha po aktualizacji oprogramowania iOS 17.1

Internetowy spór dotyczący ostrzeżeń policyjnych wybucha po aktualizacji oprogramowania iOS 17.1

Miasto Salt Lake – Departamenty policji w całych Stanach Zjednoczonych opublikowały w mediach społecznościowych posty kilka dni po aktualizacji oprogramowania iPhone’a iOS 17.1, sugerując, że domyślna funkcja może być niebezpieczna.

Inne źródła w Internecie, np Przewodowy I USA dziś W druku obalili to twierdzenie, zaczynając od faktu Apple ogłosiło tę funkcję w czerwcu Na Konferencji Deweloperów 2023.

Funkcja nazywa się NazwaDrop, który został zaprezentowany na konferencji jako rozszerzenie AirDrop. Dzięki nowej aktualizacji iOS funkcja NameDrop jest domyślnie włączona na wszystkich zaktualizowanych urządzeniach, w tym na zegarkach Apple Watch z nową aktualizacją 10.1.

Ta funkcja działa poprzez umieszczenie górnej części dwóch urządzeń blisko siebie. To, co dzieje się później, to coś, o czym większość postów w mediach społecznościowych nie wspomina.

Użytkownicy iPhone’a, którzy włączą NameDrop, zostaną poproszeni o opcję „Udostępnij” swój kontakt lub alternatywnie „Tylko odbieraj”. Użytkownicy mogą również zrezygnować z tej funkcji i nie korzystać z żadnej z tych opcji.

Ostatecznie NameDrop nie może zostać ukończony bez podjęcia działań przez użytkownika iPhone’a.

Zrzut ekranu przedstawiający demonstrację funkcji na konferencji Apple Worldwide Developers Conference w 2023 r. (Apple Inc. za pośrednictwem YouTube)

Rzecznik Apple powiedział USA Today, że „zanim użytkownik będzie mógł kontynuować korzystanie z NameDrop i wybrać, jakie dane kontaktowe chce udostępnić, musi upewnić się, że jego urządzenie jest odblokowane. NameDrop nie działa z zablokowanymi urządzeniami”.

Niektóre posty w mediach społecznościowych opublikowane przez policję zostały zaktualizowane i zawierają więcej informacji oraz potwierdzenie, że ich obawy wynikały ze środków ostrożności.

Funkcję można dezaktywować, co powiedziało kilku komentatorów. Przechodząc do „Ustawień ogólnych”, a następnie „AirDrop”, użytkownik może odznaczyć ikonę „Łączenie urządzeń”, aby wyłączyć tę funkcję.

Ustawienia AirDrop Na Twoim Apple iPhone funkcja NameDrop jest włączona.  (telewizja KSL)

Ustawienia AirDrop Na Twoim Apple iPhone funkcja NameDrop jest włączona. (telewizja KSL)