26 kwietnia, 2024

Boris Johnson odpada z wyścigu o stanowisko lidera brytyjskiej Partii Konserwatywnej i następnego premiera

CNN

Były premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson Wycofał się z konkursu, aby zostać kolejnym liderem Partii Konserwatywnej, a tym samym kolejnym premierem.

Johnson twierdził, że ma poparcie 100 deputowanych – minimum wymaganego do przekroczenia progu wyborczego dla członkostwa konserwatywnego – ale odmówił kandydowania, mówiąc: „po prostu nie byłoby to właściwe”, ponieważ „nie można skutecznie rządzić”. „Chyba że masz zjednoczoną partię w parlamencie”, według palestyńskiej agencji prasowej Media.

Jego oświadczenie pojawiło się po tym, jak były brytyjski minister finansów Rishi Sunak oficjalnie wziął udział w wyścigu o przywództwo Partii Konserwatywnej, co jest jego drugą kandydaturą na posadę w tym roku.

Sunak zebrał już 100 wymaganych nominacji od członków Partii Konserwatywnej, aby wystartować. Sunak próbował zostać liderem latem po tym, jak Johnson zrezygnował, ale przegrał Les Truss który zrezygnował w czwartek.

Druga runda między dwoma mężczyznami mogła spowodować podziały dla rządzącej Partii Konserwatywnej, nie tylko dlatego, że wielu zwolenników Johnsona obwinia rezygnację Sunaka w lipcu za spowodowanie upadku jego rządu. Konserwatyści, u władzy od 12 lat, są obecnie pogrążeni w chaosie po rezygnacji Johnsona i Trussa.

Jake Tapper opowiada o lekcjach wyciągniętych z niedawnych zawirowań politycznych w Wielkiej Brytanii

Potencjalny powrót Johnsona na najwyższe stanowisko podzielił opinie w Partii Konserwatywnej, a wielu prawodawców przerażało, że Johnson może ponownie objąć stanowisko premiera. Zrezygnował w lipcu po serii skandali.

Oczekuje się, że były premier w najbliższych tygodniach pojawi się przed komisją ds. przywilejów Izby Gmin, która bada, czy wprowadził parlament w błąd co do partii, co może doprowadzić do jego zawieszenia lub usunięcia z funkcji posła.

Rishi Sunak jest teraz faworytem do zostania kolejnym premierem Wielkiej Brytanii po wycofaniu się Borisa Johnsona z wyścigu.

Sunak ogłosił w niedzielę rano, że wystartuje. Napisał w tweecie: „Wielka Brytania jest wspaniałym krajem, ale stoimy w obliczu głębokiego kryzysu gospodarczego. Dlatego mogę być kolejnym przywódcą torysów i premierem. Chcę naprawić naszą gospodarkę, zjednoczyć naszą partię i pomóc naszemu krajowi ”.

READ  Tankowiec spłonął w Zatoce Adeńskiej po ataku rakietowym Houthi

Po tym, jak Johnson ogłosił w niedzielę, że nie będzie starał się zostać kolejnym przywódcą Partii Konserwatywnej, Sunak napisał na Twitterze: „Boris Johnson dostarczył Brexit i wielką premierę szczepionek. Poprowadził nasz kraj przez niektóre z najtrudniejszych wyzwań, z jakimi kiedykolwiek się zmierzyliśmy, a następnie Putin i jego barbarzyńska wojna na Ukrainie, za co zawsze będziemy mu wdzięczni”.

Sunak zmierzy się z przewodniczącą Izby Gmin Penny Mordaunt, która w niedzielę powiedziała, że ​​żałuje tak zwanego „mini-budżetu”, który doprowadził do zawirowań gospodarczych w Wielkiej Brytanii i rezygnacji firmy Truss.

„Bardzo mi przykro z powodu mini-budżetu… Podniosłem obawy, zanim jeszcze zostałem w rządzie” – powiedział Mordant w wywiadzie dla BBC w niedzielę, dodając, że istnieją szczegóły dotyczące budżetu, o których „rząd nie wiedział. ”.

Ostatnim razem, gdy konserwatyści zorganizowali wyścig o przywództwo – po upadku rządu Johnsona – Truss był na pierwszym miejscu, Sunak na drugim, a Mordaunt na trzecim.

Graham Brady, konserwatywny urzędnik odpowiedzialny za proces, powiedział, że każdy kandydat musi otrzymać co najmniej 100 nominacji od posłów partii do 14:00 czasu lokalnego w poniedziałek.

Truss zrezygnowała w czwartek, zaledwie sześć tygodni po swojej katastrofalnej kadencji, która pogrążyła Wielką Brytanię w politycznym i gospodarczym zamieszaniu. Jej następcą będzie piąty premier, który będzie kierował krajem, odkąd w 2016 roku głosowała za opuszczeniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.

półbieg amanpour vpx

Odpowiedź Amanpoura na roszczenie Trussa podczas listu z rezygnacją

Keir Starmer, przywódca opozycyjnej Partii Pracy, ponowił swoje wezwania do wyborów powszechnych w niedzielę, po tym, jak stwierdził, że ludzie są „zmęczeni po zęby” konserwatywnym przywództwem i konsekwencjami decyzji ich rządu.

„Należy dokonać wyboru. Potrzebujemy wyborów powszechnych! Niech opinia publiczna zdecyduje… Czy chcą trwać w tym zupełnym chaosie, czy też chcą stabilności pod rządami Partii Pracy?”, zapytał Starmer podczas wywiadu dla BBC.

READ  Nowozelandzki minister edukacji Chris Hepkins ma zastąpić Jacindę Ardern na stanowisku premiera