3 lipca, 2022

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Ponowne pojawienie się cennego szczepu Dorona w Wenecji

Ponowne pojawienie się cennego szczepu Dorona w Wenecji

Nauczył się, jak winorośl należy sadzić daleko, aby korzenie mogły odrosnąć i uniknąć słonej wody; I jak trzeba wiercić studnie o głębokości setek stóp, aby dotrzeć do świeżej wody potrzebnej do mycia winnic. Bisol znalazł średniowieczny klasztor na pobliskiej wyspie Matsuurbo z otoczoną murem winnicą i wykorzystał to, czego się dowiedział. Dziesięć lat i wiele eksperymentów później, jego pierwsza gorzałka Vanessa Wyprodukowano wino.

Syn Gianluki, Matteo Pessol, nadzoruje teraz operacje w Wenecji i spotkał się ze mną z łodzi, aby oprowadzić mnie po Mazorbo. W przeciwieństwie do zrujnowanych winnic San Michele, Venissa jest luksusowym ośrodkiem biznesowym – w ostatnich latach do jej portfolio dołączyła restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin i luksusowe rezydencje. Jednak łączy je jedna z podstawowych zasad Laguna nel Bicchiere. „Naprawdę poważnie podchodzimy do jakości wina” – powiedział mi Mathieu. „Ale dla nas oznacza to coś znacznie większego: sprowadzenie kawałka historii Wenecji z powrotem do jeziora po tym, jak prawie straciliśmy to wino”.

Ponowne odkrycie Dorony zapoczątkowało odrodzenie weneckiego wina. Laguna nel Bicchiere obecnie uprawia mieszankę Dorony i innych nierodzimych winogron oraz produkuje mieszane wina gronowe. Venice White powstaje w 100% z winogron Dorona, a tylko winnica jest dedykowana wyłącznie do jego komercyjnej produkcji. Ograniczenia dotyczące jezior oznaczają, że zawsze będzie to obiekt butikowy; Nieruchomość produkuje rocznie 3500 butelek, które są sprzedawane głównie w okolicy.

Weneckie wino Dorona zdobyło uznanie dzięki swojemu pełnemu ciału i odważnemu, wytrawnemu smakowi, który uważany jest za bardzo podobny – dzięki unikalnemu wyglądowi winogron Dorona i tradycyjnym metodom uprawy ekologicznej – do win, którymi cieszą się psy. Ma niewątpliwą nutę słoności i bardzo dobrze łączy się ze składnikami laguny podawanymi w Venissa, takimi jak ostrygi, lawenda i miód Sant’Erasmo.

READ  Korea Północna uruchamia pierwszy podejrzewany ICBM od 2017 roku