27 kwietnia, 2024

Dlaczego drużyna Red Sox wybiera dyrektora generalnego Cubs, Craiga Breslowa, na najwyższe stanowisko w Fenway Park

Chicago Cubs spodziewają się, że Craig Breslow zostanie w pewnym momencie wykradziony, aby poprowadzić inną drużynę z dużej ligi. The Cubs zdali sobie również sprawę, że Breslow, początkujący dyrektor z dyplomem Yale i rodowodem z World Series, będzie wybiórczo wybierał swoją następną szansę.

Tak jak drużyna Boston Red Sox będzie musiała ustalić, czy Breslow jest właściwym zawodnikiem, tak Breslow będzie musiał dokonać własnych obliczeń na temat zalet i wad pracy w Fenway Park. Według źródeł zaznajomionych z procesem poszukiwań Breslow prowadził zaawansowane rozmowy z drużyną Red Sox i brał udział w rozmowie kwalifikacyjnej w sprawie ich pierwszej pracy w baseballu. Możliwość ta wiąże się jednak z wieloma czynnikami komplikującymi dla każdego kandydata zewnętrznego.

Drużyna Red Sox została zmuszona zwolnić Bena Cheringtona w ciągu dwóch lat od zdobycia tytułu World Series w 2013 r. Zespół Red Sox zwolnił Dave’a Dombrowskiego niecały rok po zwycięstwie w World Series 2018. Zespół Red Sox zatrudnił Chaima Blooma do odbudowy systemu gospodarstw rolnych i zarządzania głównymi ligowych wynagrodzeń, co jest metodycznym procesem, który nadal zapewnia im udział w American League Championship Series w 2021 r. Następnie drużyna Red Sox zwolniła Blooma w zeszłym miesiącu, a jego pięcioletni kontrakt pozostał na jeden sezon.

Boston nie będzie czystą kartą. Red Sox zasygnalizowali już, że Alex Cora powróci na stanowisko menedżera w przyszłym sezonie. Ich dział operacji baseballowych obejmuje również kilku długoletnich pracowników na wysokich stanowiskach. Dwóch obecnych dyrektorów generalnych z korzeniami w Nowej Anglii i życiorysami podobnymi do Breslowa – Sam Fuld (Philadelphia Phillies) i Brandon Gomez (Los Angeles Dodgers) – odmówiło udziału w rozmowie kwalifikacyjnej w sprawie tego stanowiska.

Craig Breslow spędził 12 lat w najważniejszych ligach, przechodząc na emeryturę po sezonie 2017. (Brad Rempel/USA Today)

Breslow (43 l.) dorastał w Connecticut i nadal mieszka ze swoją rodziną na przedmieściach Bostonu. Po 12 latach kariery leworęcznego zawodnika w głównych ligach Breslow omówił swoje możliwości po grze w wybranych drużynach, do których zaliczały się Cubs, Red Sox i New York Yankees.

READ  NFL Draft 2022: Zobacz zabawną reakcję Rams na niespodziewany wybór Patriotów Cole'a Strange'a

Theo Epstein osobiście zwerbował Breslowa do pracy w biurze Cubs, dając mu możliwość dowiedzenia się więcej na temat operacji baseballowych i zajęcia się aspektami, które go interesowały. Breslow rozpoczął pracę w Cubs w 2019 r., kiedy organizacja zmierzała w kierunku radykalnych zmian w skautingu i rozwoju zawodników. Brak młodych talentów w rzucaniu był głównym powodem, dla którego drużyna Cubs ostatecznie znalazła się w stagnacji po zwycięstwie w World Series w 2016 roku.

Breslow stał się autorytatywną postacią w dziale promocji, zdobywając serię awansów, dzięki którym ostatnio został zastępcą dyrektora generalnego i starszym wiceprezesem ds. promocji. Otrzymał szerokie obowiązki: nadzorował odbudowę infrastruktury rozwoju promocyjnego organizacji, oceniał wolnych agentów i był blisko codziennych operacji klubu z pierwszej ligi.

Breslow ma silne relacje z prezesem operacji baseballowych Jedem Hoyerem i menadżerem Davidem Rossem, który grał z Breslowem w drużynie Red Sox, która wygrała World Series 2013. Prezes Cubs, Tom Ricketts, zapewnia dyrektorom baseballu swobodę alokacji zasobów i strukturyzowania dywizji w sposób dostosowany do potrzeb uważają to za stosowne. Jeśli Red Sox ostatecznie zdecydują się zatrudnić dwóch dyrektorów – ale bez przyznania Breslowowi najwyższego miejsca i pełnej władzy – Cubs będą dobrze przygotowani do złożenia dużej oferty, aby pozostać na stanowisku, które już niesie ze sobą duże wpływy.

Gracze zawsze zasługują na uznanie za to, że tak się stało, ale kadencja Breslowa sprawiła, że ​​Cubs odnieśli znaczne korzyści po stronie organizacji rzucającej. Justin Steele pojawił się w tym roku jako rodzimy kandydat do nagrody Cy Young Award. Udany powrót Kyle’a Hendricksa obejmował wiele elementów współpracy w grupie promocyjnej. Adbert Alzolay i Javier Assad, dwaj międzynarodowi wolni agenci, którym zajęło lata przekształcenie się w współpracowników, pomogli Cubs utrzymać się w rywalizacji o play-offy aż do przedostatniego dnia sezonu.

READ  Źródło: Oczekuje się, że Jets zwolnią weterana TE CJ Uzomaha

Jordan Weeks, wybrany w pierwszej rundzie draftu 2021, zadebiutował w Major League w sierpniu i wygrał cztery mecze z rzędu. Cade Horton, wybrany w pierwszej rundzie draftu 2022, jest postrzegany jako jedna z najlepszych perspektyw w sporcie. Cubs mają teraz najwyższej klasy system gospodarstw, świetlaną przyszłość i niedokończone sprawy.

Breslow jest już na dobrej drodze, aby Chris Young poprowadził drużynę Texas Rangers. Young ma 44 lata i jest absolwentem Princeton. Przez 13 lat grał w najważniejszych drużynach, zanim zaczął pracować w Major League Baseball. Young dołączył do Rangers jako dyrektor generalny po sezonie 2020 i został dyrektorem naczelnym baseballu pod koniec sezonu 2022. Young pomógł dokonać zmiany, która ukształtowała Rangers jako pretendenta do World Series.

To dobry widok na organizację Cubs. Albo Cubs pomogli w rozwoju utalentowanego dyrektora do tego stopnia, że ​​prowadził kolejną kultową franczyzę, albo stworzyli tak dobrą sytuację, że ważny pracownik nie spieszy się z odejściem.

(Główne zdjęcie autorstwa Craiga Breslowa z zimowego weekendu Red Sox 2023: Billie Weiss/Boston Red Sox/Getty Images)