Władze Hongkongu poinformowały, że znalazły COVID19 w próbkach pobranych z opakowania importu.
Hongkong:
Władze Hongkongu wykryły obecność COVID-19 w próbkach pobranych z opakowań mrożonej wołowiny i mrożonej wieprzowiny importowanej z Polski, obiecując przyspieszenie kontroli importowanej żywności.
Globalne Centrum Finansowe wdraża strategię „Dynamic Zero Covit” podobną do strategii w Chinach kontynentalnych, której celem jest wyeliminowanie wszelkich eksplozji za wszelką cenę. Władze są w stanie wysokiej gotowości, ponieważ nowa fala infekcji jest trudna do opanowania.
Liczba codziennych infekcji w tym roku gwałtownie wzrosła, osiągając w poniedziałek 7533 przypadków, przekraczając rządowe możliwości testowania, szpitalne i izolacyjne.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) przetestowało 36 próbek z około 1100 kartonów mrożonej wołowiny o łącznej wadze 29 ton importowanej drogą morską z Brazylii. Jedno opakowanie zewnętrzne i dwie próbki opakowania wewnętrznego zostały przebadane pozytywnie.
Pobrano 12 próbek z ok. 300 kartonów mrożonej skóry wieprzowej o wadze ok. 7 ton sprowadzonej drogą morską z Polski. Próbka opakowania wewnętrznego została przetestowana na korzyść Govit-19.
„CFS nakazał zainteresowanym importerom pozbycie się skór wołowych i wieprzowych z tej samej partii”, powiedział rząd w oświadczeniu pod koniec poniedziałku. „Ponadto CFS przyspiesza testowanie podobnych produktów”.
Hongkong monitoruje import mrożonej żywności pod kątem COVID-19 od połowy 2020 r. i znalazł dodatnie próbki w opakowaniach ryb Pomfred w sierpniu 2021 r. i opakowaniach z rybami w listopadzie 2021 r.
COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki i nie może być rozmnażany w żywności lub opakowaniach żywności i jest mało prawdopodobne, aby przenosił się na ludzi poprzez spożywanie żywności, powiedzieli urzędnicy.
Niemniej jednak ludzie zalecają oddzielne obchodzenie się z surową żywnością, przestrzeganie zasad higieny i dokładne gotowanie żywności.
Dzięki intensywnym badaniom nad importem żywności Hongkong po raz kolejny podąża śladami Chin w ramach polityki rządowej 19. W przeciwieństwie do innych krajów Chiny wymieniły paczki mrożonej żywności jako czynnik ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19.
Chiny kontynentalne zgłosiły szereg infekcji wirusowych w opakowaniach zimnej żywności, które doprowadziły do odrzucenia towarów i reklamacji od eksporterów. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ani żywność, ani opakowania nie są zaraźliwe.
„Przyjazny praktyk podróży. Miłośnik jedzenia. Bezkompromisowy rozwiązywacz problemów. Komunikator”.
More Stories
Polskie akcje wzrosły w końcówce handlu; WIG30 zyskał 0,89% według Investing.com
Polskie akcje tracą w końcówce handlu; WIG30 spadł o 0,58% według Investing.com
🇵🇱 Polska: Więcej Shanza i Sukces: ujawniono szczegóły Eurowizji Junior 2024