29 maja, 2022

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Corona virus, Hong Kong Corona virus L Hov Kong 1400 Brazylia, Polacy pobierają znalezione próbki

Władze Hongkongu poinformowały, że znalazły COVID19 w próbkach pobranych z opakowania importu.

Hongkong:

Władze Hongkongu wykryły obecność COVID-19 w próbkach pobranych z opakowań mrożonej wołowiny i mrożonej wieprzowiny importowanej z Polski, obiecując przyspieszenie kontroli importowanej żywności.

Globalne Centrum Finansowe wdraża strategię „Dynamic Zero Covit” podobną do strategii w Chinach kontynentalnych, której celem jest wyeliminowanie wszelkich eksplozji za wszelką cenę. Władze są w stanie wysokiej gotowości, ponieważ nowa fala infekcji jest trudna do opanowania.

Liczba codziennych infekcji w tym roku gwałtownie wzrosła, osiągając w poniedziałek 7533 przypadków, przekraczając rządowe możliwości testowania, szpitalne i izolacyjne.

Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) przetestowało 36 próbek z około 1100 kartonów mrożonej wołowiny o łącznej wadze 29 ton importowanej drogą morską z Brazylii. Jedno opakowanie zewnętrzne i dwie próbki opakowania wewnętrznego zostały przebadane pozytywnie.

Pobrano 12 próbek z ok. 300 kartonów mrożonej skóry wieprzowej o wadze ok. 7 ton sprowadzonej drogą morską z Polski. Próbka opakowania wewnętrznego została przetestowana na korzyść Govit-19.

„CFS nakazał zainteresowanym importerom pozbycie się skór wołowych i wieprzowych z tej samej partii”, powiedział rząd w oświadczeniu pod koniec poniedziałku. „Ponadto CFS przyspiesza testowanie podobnych produktów”.

Hongkong monitoruje import mrożonej żywności pod kątem COVID-19 od połowy 2020 r. i znalazł dodatnie próbki w opakowaniach ryb Pomfred w sierpniu 2021 r. i opakowaniach z rybami w listopadzie 2021 r.

COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki i nie może być rozmnażany w żywności lub opakowaniach żywności i jest mało prawdopodobne, aby przenosił się na ludzi poprzez spożywanie żywności, powiedzieli urzędnicy.

Niemniej jednak ludzie zalecają oddzielne obchodzenie się z surową żywnością, przestrzeganie zasad higieny i dokładne gotowanie żywności.

Dzięki intensywnym badaniom nad importem żywności Hongkong po raz kolejny podąża śladami Chin w ramach polityki rządowej 19. W przeciwieństwie do innych krajów Chiny wymieniły paczki mrożonej żywności jako czynnik ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19.

READ  Polskie płace w I kwartale wzrosną rok do roku

Chiny kontynentalne zgłosiły szereg infekcji wirusowych w opakowaniach zimnej żywności, które doprowadziły do ​​odrzucenia towarów i reklamacji od eksporterów. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ani żywność, ani opakowania nie są zaraźliwe.