Hongkong:
Władze Hongkongu wykryły obecność COVID-19 w próbkach pobranych z opakowań mrożonej wołowiny i mrożonej wieprzowiny importowanej z Polski, obiecując przyspieszenie kontroli importowanej żywności.
Globalne Centrum Finansowe wdraża strategię „Dynamic Zero Covit” podobną do strategii w Chinach kontynentalnych, której celem jest wyeliminowanie wszelkich eksplozji za wszelką cenę. Władze są w stanie wysokiej gotowości, ponieważ nowa fala infekcji jest trudna do opanowania.
Liczba codziennych infekcji w tym roku gwałtownie wzrosła, osiągając w poniedziałek 7533 przypadków, przekraczając rządowe możliwości testowania, szpitalne i izolacyjne.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) przetestowało 36 próbek z około 1100 kartonów mrożonej wołowiny o łącznej wadze 29 ton importowanej drogą morską z Brazylii. Jedno opakowanie zewnętrzne i dwie próbki opakowania wewnętrznego zostały przebadane pozytywnie.
Pobrano 12 próbek z ok. 300 kartonów mrożonej skóry wieprzowej o wadze ok. 7 ton sprowadzonej drogą morską z Polski. Próbka opakowania wewnętrznego została przetestowana na korzyść Govit-19.
„CFS nakazał zainteresowanym importerom pozbycie się skór wołowych i wieprzowych z tej samej partii”, powiedział rząd w oświadczeniu pod koniec poniedziałku. „Ponadto CFS przyspiesza testowanie podobnych produktów”.
Hongkong monitoruje import mrożonej żywności pod kątem COVID-19 od połowy 2020 r. i znalazł dodatnie próbki w opakowaniach ryb Pomfred w sierpniu 2021 r. i opakowaniach z rybami w listopadzie 2021 r.
COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki i nie może być rozmnażany w żywności lub opakowaniach żywności i jest mało prawdopodobne, aby przenosił się na ludzi poprzez spożywanie żywności, powiedzieli urzędnicy.
Niemniej jednak ludzie zalecają oddzielne obchodzenie się z surową żywnością, przestrzeganie zasad higieny i dokładne gotowanie żywności.
Dzięki intensywnym badaniom nad importem żywności Hongkong po raz kolejny podąża śladami Chin w ramach polityki rządowej 19. W przeciwieństwie do innych krajów Chiny wymieniły paczki mrożonej żywności jako czynnik ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19.
Chiny kontynentalne zgłosiły szereg infekcji wirusowych w opakowaniach zimnej żywności, które doprowadziły do odrzucenia towarów i reklamacji od eksporterów. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że ani żywność, ani opakowania nie są zaraźliwe.
„Przyjazny praktyk podróży. Miłośnik jedzenia. Bezkompromisowy rozwiązywacz problemów. Komunikator”.
More Stories
Polski premier Donald Tusk radzi patronom Nord Stream, aby „zachowali spokój”
Polskie akcje wzrosły w końcówce handlu; WIG30 zyskał 0,89% według Investing.com
Polskie akcje tracą w końcówce handlu; WIG30 spadł o 0,58% według Investing.com