W związku ze wzrostem liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą Brytyjska Rada Drobiarstwa (BBC) wezwała do sprawdzania każdego ładunku produktów drobiowych i paszy przybywających z Polski do Wielkiej Brytanii.
Rada z zadowoleniem przyjęła przypomnienie Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) skierowane do konsumentów, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi i gotowania ich w domu, w tym schłodzonych i mrożonych udek z kurczaka i indyka, piersi, udek i kawałków kurczaka.
KNF wydała ponaglenie w związku ze wzrostem liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą w związku z importowanymi z Polski produktami drobiowymi.
Dyrektor naczelny BPC, Richard Griffiths, powiedział: „Od dawna ustaliliśmy rygorystyczne procedury postępowania z salmonellą i ściśle ich przestrzegamy, aby produkować żywność, której ludzie ufają i którą cenią.
„To rozczarowujące, że Polska nie może tego zrobić i woli eksportować, niż zajmować się swoimi problemami zdrowotnymi.
„Pozytywne jest to, że FSA podkreśla znaczenie wprowadzenia pełnej kontroli importu Żywność oraz żywność przybywająca do Wielkiej Brytanii z UE.
„Niezbędne jest wprowadzenie ograniczeń w imporcie w imię uczciwości dla brytyjskich przedsiębiorstw drobiarskich, aby utrzymać standardy definiujące nasz system produkcji”.
Griffiths stwierdził, że ograniczenia ochronią konsumentów i przedsiębiorstwa przed ryzykiem stwarzanym przez import niskiej jakości, a im szybciej zostaną one w pełni wdrożone, tym lepiej.
„W międzyczasie chcielibyśmy, aby władze przestały sprawdzać każdy ładunek z Polski i odrzucały ten, który nie spełnia wymogów” – powiedział.
Zalecenie dotyczące Salmonelli
Zalecenia FSA dotyczące zapobiegania Salmonelli:
- Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, w tym czasem i temperaturą gotowania;
- używać lub wyłączać produkty według daty przydatności do spożycia;
- Dokładnie umyć ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi;
- Nigdy nie myj surowych produktów z kurczaka;
- Po kontakcie z surowym kurczakiem umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem;
- Gotowane i zamrożone mięso podgrzewaj tylko raz.
FSA oświadczyła, że bada kilka szczepów salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi z Polski do Wielkiej Brytanii.
W tym roku ponad 200 osób zaraziło się salmonellozą w wyniku określonych szczepów genetycznych Salmonella enteritidis występujących w produktach drobiowych, takich jak mięso i jaja.
„FSA prowadzi rozmowy z władzami w Polsce i UE, aby zapewnić podjęcie wszelkich niezbędnych środków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski” – podała FSA.
„Zbliżające się kontrole importu żywności i paszy z UE do Wielkiej Brytanii pomogą zapewnić wprowadzenie tych kontroli, utrzymać wysokie standardy żywności i paszy w Wielkiej Brytanii oraz chronić zdrowie publiczne”.
„Przyjazny praktyk podróży. Miłośnik jedzenia. Bezkompromisowy rozwiązywacz problemów. Komunikator”.
More Stories
Polski premier Donald Tusk radzi patronom Nord Stream, aby „zachowali spokój”
Polskie akcje wzrosły w końcówce handlu; WIG30 zyskał 0,89% według Investing.com
Polskie akcje tracą w końcówce handlu; WIG30 spadł o 0,58% według Investing.com