29 listopada, 2021

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Rumunia poprawia kontrolę drobiu skoncentrowaną na Polsce; USDA dopuszcza polski import

Rumuńska Agencja Bezpieczeństwa Żywności zintensyfikowała kontrole drobiu i jaj z siedzibą w Polsce.

Narodowy Urząd ds. Zdrowia Zwierząt i Bezpieczeństwa Żywności (ANSVSA) powiedział, że posunięcie to było spowodowane wykryciem Salmonella enteritis i Salmonella duru brzusznego w mięsie kurczaka z Polski.

Firma poinformowała, że ​​otrzymała kilka ostrzeżeń z Europejskiego Szybkiego Ostrzegania o Żywności i Żywieniu (RASFF) dotyczących produktów wysyłanych do Rumunii.

Według ANSVSA w tym samym okresie 2021 r. w porównaniu z sierpniem-październikiem ubiegłego roku nastąpił wzrost o około 40 proc. ostrzeżeń dotyczących produktów drobiowych z Polski.

Od początku tego roku władze rumuńskie otrzymały od RASFF 28 zgłoszeń dotyczących mięsa lub jaj kurzych zakażonych Salmonella enteritis lub Salmonella duru brzusznego.

Szeroki problem
Portal RASFF we wrześniu i październiku br. miał blisko 50 zgłoszeń dotyczących salmonelli w produktach drobiowych z Polski.

Większość z nich została przesłana przez Polskę w ramach własnych oficjalnych przepisów, ale pozostałymi krajami deklarującymi były Francja, Szwajcaria, Czechy, Łotwa i Niemcy. Prawie połowę uznano za niepoważne, ponieważ Salmonella należy do rodzaju Salmonella, takiego jak Newport, Derby czy Infantis. Rozporządzenie UE w sprawie świeżego drobiu wymienia jedynie diagnozę Salmonella enteritis lub tyfusu.

Polska otrzymała niedawno pozwolenie na eksport produktów drobiowych do Stanów Zjednoczonych po ocenie przeprowadzonej przez USDA Food Safety and Research Service (FSIS). USDA nie uważa Salmonella infantis za skażone drobiem i zezwala na sprzedaż zakażonych kurczaków.

Największy producent drobiu w Unii Europejskiej. Eksport przekroczył 1,4 miliona ton w 2019 roku, według Overseas Agricultural Service z USDA.

ANSVSA zintensyfikowała oficjalne ograniczenia dotyczące chłodni, baz logistycznych supermarketów, jednostek przepakowywania drobiu i ubojni drobiu, aby zmniejszyć ryzyko dla zdrowia publicznego. Nie jest jasne, jak długo potrwają.

Próbki zostaną pobrane w celu zidentyfikowania potencjalnych ilości świeżego drobiu skażonego Salmonella enteritis lub Salmonella duru brzusznego. Zostaną one przeanalizowane w sieci akredytowanych laboratoriów.

READ  Richter otwiera nowe polskie biuro

Marketing jaj z innych krajów członkowskich jest kolejnym celem sprawdzenia, czy standardy są przestrzegane.

Celem dodatkowych kontroli jest wykrycie niezgodności z przepisami prawa w zakresie obrotu mięsem drobiowym i jajami spożywczymi, co zapewnia, że ​​produkty te przeznaczone do spożycia przez ludzi nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)