Pod względem produkcji truskawek Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów UE, odpowiadając za 13% produkcji UE. Zajmuje trzynaste miejsce na rynku światowym. Chiny są światowym liderem na rynku truskawek z plonami przekraczającymi 3,3 miliona ton, a Stany Zjednoczone z niskim plonem przekraczającym 1 milion ton. W UE, obok Polski, Hiszpania jest jednym z największych producentów truskawek, odpowiadając za 25% unijnej produkcji, a Niemcy za 14%.
Obecnie sezon na truskawki zaczyna się na początku drugiego kwartału (dzięki owocom upraw szklarniowych) i trwa do późnej jesieni, kiedy dostępne są owoce powtórnie owocujące. Produkcja truskawek prowadzona jest głównie w małych, rodzinnych gospodarstwach, zarządzających ogrodami o powierzchni od 1 do 10 hektarów. Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną regionalizacją.
Znaczna część krajowego zbioru truskawek przeznaczona jest na eksport. W latach 2014-2021 od 54% do 70% krajowej produkcji tych owoców sprzedawano za granicę. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 102 tys. ton truskawek, w tym 82,8 tys. ton mrożonych i 19,2 tys. ton truskawek świeżych. W ostatnim czasie obserwujemy wzrost eksportu świeżych truskawek. Jednak kolejne 88% przychodów pochodzi z eksportu mrożonych owoców.
Źródło: agroberichtenbuitenland.nl
More Stories
Polski premier Donald Tusk radzi patronom Nord Stream, aby „zachowali spokój”
Polskie akcje wzrosły w końcówce handlu; WIG30 zyskał 0,89% według Investing.com
Polskie akcje tracą w końcówce handlu; WIG30 spadł o 0,58% według Investing.com