18 kwietnia, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Najpotężniejsza burza słoneczna od 2017 roku uderza w Ziemię, ale pozostawia ścigających zorze polarne w ciemności

Najpotężniejsza burza słoneczna od 2017 roku uderza w Ziemię, ale pozostawia ścigających zorze polarne w ciemności

Słońce wybuchło 22 marca o 21:45 EDT (01:45 GMT 23 marca) o jasności X Rozbłysk słoneczny Wystrzelił w kierunku Ziemi grad super gorącej plazmy w tzw. Koronalny wyrzut masy (zatruć).

Aktywny atak uderzył w naszą planetę o godzinie 10:37 EDT (14:37 GMT) w niedzielę 24 marca, tworząc intensywną burzę geomagnetyczną G4, najpotężniejszą burzę słoneczną. Od 2017 roku.