W 1881 roku krakowska restauracja Bottiglieria otrzymała jako pierwsza w Polsce dwie gwiazdki Michelin.
„Jesteśmy zachwyceni mogąc ogłosić otwarcie pierwszej w Polsce restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, podążając za ekscytującymi wydarzeniami gastronomicznymi w Krakowie i Warszawie” – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin, który dziś uruchomił tegoroczny przewodnik po Polsce.
W systemie Michelin najwyższa ocena trzech gwiazdek przyznawana jest restauracjom „wartym specjalnej wycieczki”. W ubiegłym roku tylko 142 restauracje na całym świecie otrzymały to wyróżnienie. Dwie gwiazdki przyznawane są restauracjom „wartym objazdu” i jednej „wartej zatrzymania”.
Emanująca wyrafinowaniem i oryginalnością, @botiglieria1881 Pierwsza nagrodzona restauracja w Polsce #2MICHELINGwiazdy Wewnątrz #MICHELINGuidePOL23 pic.twitter.com/FF9YGpfGMQ
— Przewodnik Michelin (@MichelinGuideUK) 19 czerwca 2023 r
Bottiglieria 1881, położona na krakowskim Kazimierzu, w 2020 roku otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. Według przewodnika, została nagrodzona drugą gwiazdką za „wyrafinowane” i „charakterystyczne” dania, a dyskretne opisy menu „wierzą w kunszt i warstwy. Smak leży u podstaw każdego dania”.
Obecne menu degustacyjne restauracji, wycenione na 550 złotych (124 euro), obejmuje 12 pozycji, w tym kaszankę, wołowinę z kawiorem, rybę z groszkiem oraz enigmatycznie nazwaną „pamięć z dzieciństwa”.
Bottiglieria 1881 znalazła się w gronie pięciu restauracji, które znalazły się na liście najlepszych w Polsce do tegorocznej edycji World Culinary Awards. Przegrała jednak z ewentualną zwyciężczynią Fiorentiną z siedzibą w Krakowie.
Krakowska restauracja Fiorentina została uznana najlepszą polską restauracją w konkursie World Culinary Awards.
Specjalizuje się w kuchni polskiej, w tym nie tylko tradycyjnym farszu ziemniaczano-serowym, ale także klasycznych pierogach ruskich z sosem cebulowym i kawiorem. https://t.co/WWeXG5UYcV
— Notatki z Polski 🇵🇱 (@notesfrompoland) 10 stycznia 2023 r
W nowym przewodniku Michelin dwie restauracje otrzymały swoje pierwsze gwiazdki: warszawska NUTA, której menu zawiera smaki kuchni polskiej, włoskiej i azjatyckiej oraz poznańska Muka za „głębokość, elegancję i finezję” potraw.
Poznań, który znalazł się w przewodniku po raz pierwszy, został doceniony przez Poullennec jako wschodząca destynacja kulinarna. Inspektorzy Michelin byli „pod wrażeniem tętniącej życiem i szybko rozwijającej się sceny restauracyjnej i znaleźli wiele atrakcyjnych restauracji, które można polecić naszym czytelnikom”.
W tegorocznym przewodniku znalazło się łącznie 49 restauracji w Polsce, z których siedem otrzymało nagrodę Bib Gourmand, wyróżniającą restauracje uznawane za oferujące dobre jedzenie w rozsądnych cenach.
Laureatami tej nagrody są krakowski MOLÁM, Fromażeria i TU.RESTAURANT oraz warszawski Koneser Grill, Le Braci, Kieliszki na Próżnej i alewino.
Ukraińska para otworzyła restaurację „Krimiya” naprzeciwko ambasady rosyjskiej w Warszawie.
Właściciele – którzy wywiesili na zewnątrz ukraińskie, polskie i krymsko-tatarskie flagi – chcą „przypomnieć kontrpracującym Rosjanom, że Krym należy do Ukrainy”. https://t.co/oPr8p5VAvQ
— Notatki z Polski 🇵🇱 (@notesfrompoland) 17 lutego 2023 r
Źródło głównego obrazu: Bottiglieria 1881/Facebook
Anna Hackett jest zastępcą redaktora w Notes from Poland. Niedawno ukończył europeistykę w Trinity College w Dublinie i ma wcześniejsze doświadczenie dziennikarskie w Irish Independent News & Media Group.
„Przyjazny praktyk podróży. Miłośnik jedzenia. Bezkompromisowy rozwiązywacz problemów. Komunikator”.
More Stories
Polski premier Donald Tusk radzi patronom Nord Stream, aby „zachowali spokój”
Polskie akcje wzrosły w końcówce handlu; WIG30 zyskał 0,89% według Investing.com
Polskie akcje tracą w końcówce handlu; WIG30 spadł o 0,58% według Investing.com