4 maja, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Jedzenie tłustych potraw na kilka dni przed operacją może pogorszyć pamięć: ScienceAlert

Jedzenie tłustych potraw na kilka dni przed operacją może pogorszyć pamięć: ScienceAlert

Jeśli kiedykolwiek miałeś operację, prawdopodobnie pamiętasz, jak obudziłeś się oszołomiony, gdy znieczulenie przestało działać. To uczucie zanika, ale nie u wszystkich, ponieważ u niektórych osób po zabiegu występuje również nagłe pogorszenie funkcji mózgu, które może trwać od tygodni do miesięcy.

Nowe badanie na zwierzętach sugeruje, że spożywanie tłustych potraw na kilka dni przed operacją może zaostrzyć procesy zapalne związane z pogorszeniem funkcji poznawczych, przedłużając problemy z pamięcią, które u ludzi mogą prowadzić do upośledzenia pamięci. Zwiększone ryzyko demencji.

Poprzednie badania na ludziach wykazały, że same tłuste potrawy mogą przyspieszyć pogorszenie funkcji poznawczych powszechnie związane ze starzeniem się, powodując stan zapalny. Inne badania na zwierzętach wykazały, że nawet okazjonalna słodka lub tłusta uczta może wpływać na funkcjonowanie mózgu.

W nowym badaniu przeprowadzonym przez zespół naukowców z Ohio State University myszy karmione tłustymi pokarmami zaledwie przez trzy dni przed operacją wykazywały trwałe oznaki deficytów pamięci utrzymujące się do dwóch tygodni. Towarzyszył temu wybuch zapalenia mózgu, który trwał trzy tygodnie.

„Dane te sugerują, że te wielokrotne obelgi wywołują efekt domina”. On mówi Neurobiolog behawioralny Ruth Barrientos z Ohio State University.

„Sama dieta wysokotłuszczowa może nieco zwiększyć stan zapalny w mózgu, ale potem operacja, która daje ten sam efekt, a po połączeniu w krótkim czasie uzyskuje się synergistyczną reakcję, która może popchnąć wszystko w stronę długotrwałego… problem z pamięcią terminologiczną.”

Aby uzyskać takie wyniki, zespół karmił młode i stare myszy dietą wysokotłuszczową lub dietą standardową przez trzy dni przed zabiegiem podobnym do zwiadowczej operacji jamy brzusznej. Grupy kontrolne zostały znieczulone, ale nie poddano ich operacji. Po dwóch tygodniach wszystkie zwierzęta poddano serii testów pamięci.

Problemy z pamięcią obserwowane zarówno u młodych, jak i starszych myszy karmionych dietą wysokotłuszczową utrzymywały się przez co najmniej dwa tygodnie po operacji – był to efekt trwalszy niż w przypadku myszy. Naukowcy zaobserwowali to już wcześniej u gryzoni I to już po 3 dniach, a nie tygodniach jedzenia niezdrowej żywności.

READ  Nowy wyścig kosmiczny na Księżyc to naprawdę lot na Marsa i dalej

Naukowcy ustalili, że efekty te nie były związane ze znieczuleniem, ponieważ inne zwierzęta karmione dietą tłuszczową, ale niepoddawane żadnemu znieczuleniu ani zabiegowi chirurgicznemu, wykazywały podobne deficyty pamięci spowodowane samym niezdrowym jedzeniem.

Konieczne będą dalsze badania, aby dowiedzieć się, jak długo utrzymują się te efekty poznawcze i jak długo utrzymują się pooperacyjne opioidowe leki przeciwbólowe, takie jak morfina. Przedłużenie tych efektów.

Z drugiej strony naukowcy odkryli, że przyjmowanie suplementów kwasów tłuszczowych omega-3 przez miesiąc osłabiało reakcję zapalną po operacji i zapobiegało związanym z nią problemom z pamięcią zarówno u młodych, jak i starszych myszy.

„DHA był naprawdę skuteczny w zapobieganiu tym zmianom” – powiedział Barrientos On mówi. „To niesamowite – naprawdę sugeruje, że może to być potencjalne leczenie wstępne, zwłaszcza jeśli ludzie wiedzą, że będą poddani operacji, a ich dieta jest niezdrowa”.

Nie jest jednak jasne, jak wyniki tego badania na zwierzętach przełożą się na ludzi, zwłaszcza otyłych pacjentów poddawanych zabiegom chirurgicznym, a nie tylko tych, którzy okazjonalnie jedzą niezdrową żywność.

Co więcej, w badaniu wykorzystano wyłącznie samce myszy, gdy… Inne badania wskazują Mężczyźni i kobiety inaczej reagują na znieczulenie ogólne stosowane w chirurgii.

Badanie zostało opublikowane w Mózg, zachowanie i odporność.