3 maja, 2024

Japoński premier Kishida rezygnuje ze stanowiska szefa swojej partii rządzącej w wyniku skandalu finansowego

Premier Japonii Fumio Kishida ogłosił w czwartek, że podjął decyzję o rezygnacji ze stanowiska szefa swojej partii w rządzącej Partii Liberalno-Demokratycznej w świetle politycznego skandalu pieniężnego, który dodatkowo dotknął jego i tak już słabnący rząd.

Partia LDP spotkała się ostatnio z krytyką w związku z zarzutami, że pięć frakcji, w tym partia Kishidy, zaniżyło przychody swoich partii politycznych ze zbiórek funduszy, z których dodatkowe dochody mogły zostać przekazane niektórym prawodawcom w formie łapówek.

Chociaż poprzednicy Kishidy zazwyczaj składali rezygnację z przywódców swoich frakcji podczas sprawowania funkcji premiera, aby uniknąć pozorów polityki opartej na patronacie, on zachował to stanowisko od objęcia urzędu w październiku 2021 r.

„Będę kierować politycznymi obowiązkami partii i wysiłkami na rzecz przywrócenia zaufania publicznego” – powiedział reporterom Kishida, który stoi na czele czwartej co do wielkości frakcji w LDP.

Dodał, że w chwili objęcia stanowiska premiera opuści swoją frakcję, gdyż bliskie mu źródła podają, że stanowisko kierownictwa ugrupowania będzie obecnie nieobsadzone.

Frakcje LDP zazwyczaj zapewniają swoim członkom fundusze wyborcze i rekomendują ich na stanowiska ministerialne. Około 80% z ponad 370 deputowanych LDP należy do jednej z grup w partii.

Jednak krytycy od dawna zwracali uwagę, że takie frakcyjne misje zapewniły wielu prawodawcom LDP możliwości generowania tajnych funduszy, ponieważ trudno jest śledzić, ile pieniędzy otrzymują od swoich grup i jak są one wykorzystywane.

W związku z najnowszymi zarzutami, które są badane przez Specjalny Zespół Dochodzeniowy Prokuratury Okręgowej w Tokio, Kishida poinstruował w środę kierownictwo LDP, aby powstrzymało się od organizowania wydarzeń związanych ze zbiórką pieniędzy.

Coraz częściej jednak wzywa się go do opuszczenia partii, aby przywrócić zaufanie społeczne do partii rządzącej.

Ponieważ wskaźniki poparcia gabinetu były najniższe od czasu, gdy Kishida został premierem, w tym tygodniu był również zmuszony zaprzeczyć swoim powiązaniom z kontrowersyjnym Kościołem Zjednoczeniowym po tym, jak japoński dziennik poinformował, że spotkał się z wyższymi rangą osobistościami tej organizacji w 2019 r.

READ  EKSKLUZYWNIE: Zalane jezioro lodowcowe w Indiach miało wkrótce zostać wyposażone w system wczesnego ostrzegania

Gazeta Asahi Shimbun doniosła wcześniej w czwartek, że były spiker Izby Reprezentantów USA Newt Gingrich potwierdził obecność osób związanych z Kościołem Zjednoczeniowym na spotkaniu z Kishidą.

Później tego samego dnia Kishida ponownie zaprzeczył spekulacjom na temat swoich powiązań z grupą religijną, która stanęła w obliczu pytań dotyczących jej agresywnych metod zbierania funduszy i bliskich powiązań z ustawodawcami partii rządzącej.

Stwierdził, że nawet jeśli osoby te brały udział w wiecu, jego stanowisko pozostaje niezmienione, a mianowicie, że nie wie, kim są współpracownicy Gingricha. Kishida dodał, że próbuje skontaktować się z Gingrichem, aby potwierdzić szczegóły.

Jeśli chodzi o skandal związany z pieniędzmi politycznymi, źródła śledcze podają, że frakcje LDP tradycyjnie ustalają własne kwoty ustawodawcze na bilety na imprezy, które zwykle kosztują 20 000 jenów (136 dolarów), dodając, że jeśli przekroczą swoje cele, dodatkowy dochód zostanie zwrócony w postaci łapówek w Niektóre grupy w partii.

Większa frakcja, niegdyś kierowana przez zamordowanego premiera Shinzo Abe, a obecnie kierowana przez członka Izby Reprezentantów Ryo Shionoyę, jest podejrzana o gromadzenie tajnych funduszy o wartości ponad 100 milionów jenów.

Według źródeł prokuratorzy rozważają przesłuchanie prawodawców z frakcji Sewakin lub Sewa Policy Study Group, którzy rzekomo przyjmowali duże łapówki po zakończeniu obecnej sesji parlamentarnej w przyszłą środę.

Powiązany zakres:

Premier Japonii Kishida wzywa frakcje swojej partii do zaprzestania zbierania funduszy w obliczu skandalu