24 listopada, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

UE dokonuje przeglądu przepisów dotyczących bezpieczeństwa mleka w Polsce i Holandii

UE dokonuje przeglądu przepisów dotyczących bezpieczeństwa mleka w Polsce i Holandii

Dwa audyty przeprowadzone przez Dział Zdrowia i Bezpieczeństwa Komisji Europejskiej dotyczyły mleka i przetworów mlecznych w Polsce i Holandii.

Zdalny audyt DG Sande przeprowadzony w Polsce w marcu 2021 r. wykazał, że system był dobrze zaprojektowany, ale brak szkoleń i audytów wewnętrznych osłabił jego wydajność.

Produkty mleczne o tradycyjnych cechach są sprzedawane w kraju i produkowane w niezatwierdzonych zakładach, co stanowi naruszenie prawa UE. Kontrolerzy stwierdzili, że procedury autoryzacji, rejestracji i umieszczania na liście części łańcucha dostaw produktów mleczarskich nie były w pełni zgodne z przepisami UE.

Podsumowanie zidentyfikowanych problemów
Zespół audytowy zauważył luki w zrozumieniu lub wiedzy niektórych badaczy, z którymi przeprowadzono wywiady, w takich obszarach, jak ocena kryteriów mikrobiologicznych dla Listeria monocytogenes w produktach mlecznych oraz procedury oparte na analizie zagrożeń i krytycznych punktach kontroli (HACCP). Stwierdziły, że ma to negatywny wpływ na poziom zdolności personelu zajmującego się kontrolami urzędowymi w terenie.

Oficjalne testy produktów mlecznych pod kątem kryteriów mikrobiologicznych w 2018 i 2019 roku wykazały Listeria monocytogenes w 1973 próbkach z 32 partii i Salmonella w 695 próbkach w dwóch partiach. Podczas pobierania próbek do kryteriów higieny procesu, gronkowce koagulazo-dodatnie wykryto w 33 z 1146 partii i E. coli w 22 partiach z 757 testów.

Urzędnicy stwierdzili, że środki podjęte w związku z ostrzeżeniami dotyczącymi produktów mlecznych nie były w pełni satysfakcjonujące i nie były zgodne z instrukcjami.

Komitet ds. Audytu ocenił działania władz w związku z dwoma alertami RASFF w 2019 r. dotyczącymi wykrycia Salmonelli w mleku w proszku i Listeria monocytogenes w serze. W przykładzie dotyczącym Salmonelli stwierdzono niezadowalającą higienę procesu na linii produkcyjnej. Urzędnicy wstrzymali działalność na trasie, która została później zamknięta, ale zgodnie z wytycznymi nie pobrali próbek z innych partii wykonanych na tej samej linii.

Jeśli chodzi o sprawę Listeria, urzędnicy zauważyli niezgodność po 20 dniach. Opóźnienie było związane z niezrozumieniem przez agencję wymagań i działań, które należy podjąć w przypadku próbek pozytywnych poniżej progu 100 jednostek tworzących kolonie na gram.

READ  Josviak i Polska opuszczają Mistrzostwa Europy UEFA - Blog

„Działania naprawcze ograniczały się do przedsiębiorstw spożywczych i zainteresowanych okręgów i nie znaleziono dowodów na to, że uzyskane informacje zostały wykorzystane do poprawy istotnych aspektów systemu kontroli i zapobiegania nawrotom w innych miejscach” – czytamy w raporcie.

Polscy urzędnicy powiedzieli, że zalecenia zostaną zrealizowane poprzez szkolenia, przypominające urzędnikom o pewnych zasadach i poprawionych listach kontrolnych.

Najważniejsze informacje z audytu w Holandii
Kolejna wirtualna ocena w Holandii w październiku 2021 r. wykazała problemy z systemem zatwierdzania przedsiębiorstw spożywczych.

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) oraz Holenderski Urząd Kontroli Mleka i Jaj (COKZ) mają za mało personelu, co wpływa na skuteczność kontroli urzędowych.

Pracownicy zaangażowani w kontrole urzędowe w sektorze mleczarskim czasami opóźniają inspekcje ze względu na obciążenie pracą – głównie działania następcze, sprawozdawczość i egzekwowanie.

Pozytywnie oceniono szkolenia, możliwości laboratoriów i współpracę między różnymi instytucjami.

Komitet ds. audytu stwierdził, że inspektorzy często przyznawali zbyt niską ocenę niezgodności, chociaż niektórzy wymagali ostrzeżenia i działań następczych. Stwierdzili również opóźnienia w wydawaniu raportów i pisemnych ostrzeżeń, czasami nawet do trzech miesięcy od daty kontroli.

W 2020 r. projekt opracowania E. produkującej toksyny Shiga. coli (STEC) przebadał 46 próbek miękkiego i dojrzałego sera wyprodukowanego z mleka surowego. Został wykryty w dwóch próbkach ze skórki dojrzałych serów. W innym badaniu analizowano surowe mleko przeznaczone do dostarczania bezpośrednio do konsumenta. W 2020 r. ze 100 próbek surowego mleka krowiego duża liczba dała wynik pozytywny na obecność gronkowców koagulazo-dodatnich, cztery na STEC i ta sama ilość mleka koziego dała pozytywny wynik na obecność STEC.

Zespół audytowy zbadał pięć powiadomień RASFF dotyczących Listeria monocytogenes, salmonelli i E. coli w serze oraz jednego niezadeklarowanego alergenu w serze, zgłoszonych w 2020 i 2021 r. Wszystkie badania i obserwacje zostały uznane za skuteczne.

READ  Adrien Meronc jest o krok od stworzenia historii Tour w Polsce

W odpowiedzi władze holenderskie powiązały tzw. przetwórców mleka z gospodarstw rolnych z błędami w zatwierdzeniu. Jest to grupa ponad 500 rolników, którzy reprezentują tylko 4 procent całkowitego przepływu mleka w Holandii, podczas gdy pozostałe 96 procent nie jest dotkniętych.

COKZ zweryfikuje procedurę dotyczącą zgód i poprawi ją do września 2022 roku. Agencja opracuje również system zapewnienia, aby zapewnić terminową ocenę osób z warunkowym zezwoleniem. COKZ zapewni, że ponowna kontrola zostanie przeprowadzona w ciągu trzech miesięcy od pierwotnej wizyty, a wady zostaną zgłoszone na koniec kontroli.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)