Fundacja Jamesa Bearda wręczyła swoje prestiżowe nagrody kulinarne w poniedziałkowy wieczór w Chicago, prezentując wybranych zwycięzców z szeregu restauracji w miastach i miasteczkach całej Ameryki.
Michael Rafidi z wpływowej Arabii firmy Albee Company w Waszyngtonie został nazwany Najlepszym Szefem Kuchni. Swoją nagrodę zadedykował „Palesstynie i całemu tamtejszemu narodowi palestyńskiemu, czy to tutaj, w Palestynie, czy na całym świecie”.
Tajska restauracja z menu degustacyjnym Langbaan na 24 miejsca w Portland w stanie Oregon zdobyła nagrodę dla najlepszej restauracji. Zespół Dakar Nola w Nowym Orleanie, serwujący senegalskie menu degustacyjne, odebrał nagrodę dla najlepszej nowej restauracji. Nagroda dla najlepszego restauratora trafiła do Erici i Kelly Whitaker, które prowadzą grupę restauracji w rejonie Denver. Specjalność Chicago Kawiarnia Lola Wygrana za wyjątkową gościnność.
W ostatnich latach nagrody, które po raz pierwszy przyznano w 1991 r., przekształciły się w pełen blasku wieczór pełen chwil na czerwonym dywanie i przyjęć związanych z jedzeniem, w dużej mierze finansowanych przez grono znanych sponsorów.
Według organizatorów Beard Award bilety na ceremonię wyprzedały się po raz pierwszy od ośmiu lat, a wielu nominowanych zdecydowało się przyprowadzić na wydarzenie cały swój personel.
Popularność tegorocznej imprezy sugeruje, że organizacja mogła przetrwać wewnętrzne i zewnętrzne konflikty, które eksplodowały w 2020 r., kiedy organizacja odwołała wręczenie nagród w ostatniej chwili po tym, jak krytycy stwierdzili, że lista nominowanych nie była wystarczająco zróżnicowana i obejmowała szefów kuchni oskarżonych o nadużywać.
Oprócz umiejętności kulinarnych i jakości doznań kulinarnych, nagrody uwzględniają teraz sposób, w jaki nominowana osoba traktuje personel, pracę społeczną i zaangażowanie w szersze kwestie, takie jak równość i zmiany klimatyczne.
W rezultacie grono nominowanych szefów kuchni i restauracji rozszerzyło się poza wybrzeża Ameryki, tradycyjnych kulinarnych potęg i ulubieńców mediów kulinarnych. W tym roku obszerna lista finalistów była bardziej zróżnicowana geograficznie niż kiedykolwiek i obejmowała nowe nazwy i mniej znane restauracje.
Ale co najmniej jedną nagrodę przyznano bardziej ugruntowanej osobie w świecie jedzenia: Ruth Reichl, autorce, redaktorce i byłej krytyczce restauracyjnej dziennika „The New York Times”, która otrzymała nagrodę za całokształt twórczości.
„Trudno uwierzyć, jak ogromne zmiany zaszły w świecie żywności w ciągu mojego życia” – powiedziała w swoim przemówieniu z okazji przyjęcia nagrody. „Ludzie w końcu zdają sobie sprawę, że jedzenie jest czynem etycznym i że nasze wybory żywieniowe naprawdę mają znaczenie”.
Oto zwycięzcy:
Nagrody krajowe
Wybitny szef kuchni
Michael Rafidi, AlbiegoWaszyngton
Znakomita restauracja
Langbahnportland, ruda.
Wybitny właściciel restauracji
Erica Whitaker i Kelly Whitaker, Fundacja Tożsamości (Wilczy Krawiec, Proto, Basta, Och, dzieciaku i in.) Denver
Najlepsza nowa restauracja
Dakar NolaNowy Orlean
Wschodzący szef kuchni
Masako Morishita, Wino z gruszekWaszyngton
Znakomita piekarnia
Zoo piekarniaPortland, Maine
Wybitny cukiernik lub piekarz
Atsuko Fujimoto, Piekarnia NorimotoPortland, Maine
Wyjątkowa gościnność
Kawiarnia Lola,Chicago
Znakomity program win i innych napojów
Salon Loli Drake Wayne, Kolumbia, Karolina Południowa
Znakomity bar
Klejnot PołudniaNowy Orlean
Nagrody regionalne
Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork
Charlie Michell, Koniczynowe WzgórzeBrooklynie
Najlepszy szef kuchni: Kalifornia
lord Maynard Lyra, Panie KoyaLos Angeles
Najlepszy szef kuchni: Region Wielkich Jezior (Illinois, Indiana, Michigan, Ohio)
hajime sato, Suzaiw Clawson w stanie Michigan.
Najlepszy szef kuchni: Region Środkowoatlantycki (Waszyngton, DC, Delaware, Maryland, New Jersey, Pensylwania, Wirginia)
Harley Pitt, Przełęcz różowaw Easton, Maryland.
Najlepszy szef kuchni: Pacific Northwest (Alaska, Hawaje, Oregon, Waszyngton)
Grzegorz Gourdet, On byłportland, ruda.
Najlepszy szef kuchni: Środkowy Zachód (Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Dakota Północna, Dakota Południowa, Wisconsin)
Christina Nguyen, cześć cześćMinneapolis
Najlepszy szef kuchni: Mountain (Kolorado, Idaho, Montana, Utah, Wyoming)
Matt Vawter, ŹródłoBreckenridge w Kolorado.
Najlepszy szef kuchni: Northeast (Connecticut, Massachusetts, Maine, New Hampshire, Rhode Island, Vermont)
David Standridge, Córka stoczniowcaMistyk, Kon.
Najlepszy szef kuchni: południowy wschód (Georgia, Kentucky, Karolina Północna, Karolina Południowa, Tennessee, Wirginia Zachodnia).
Paul Smith, Most 1010Charleston, Wirginia Zachodnia
Najlepszy szef kuchni: Południe (Alabama, Arkansas, Floryda, Luizjana, Mississippi, Portoryko)
Valerie Chang, MattyMiami, Floryda.
Najlepszy szef kuchni: Southwest (Arizona, Nowy Meksyk, Nevada, Oklahoma)
Rene Andrade, Bacanora,Feniks
Najlepszy szef kuchni: Teksas
Anna Liz Pulido, Anna Liz TaqueriaMisja, Teksas
Ludzkość w tym roku
Moja inicjatywa
Nagroda za całokształt twórczości
Ruth Reichl
On podąża Gotowanie w New York Times na Instagramie, Facebook, youtube, TIK Tok I Pinteresta. Otrzymuj regularne aktualizacje z New York Times Cooking, zawierające sugestie przepisów, wskazówki dotyczące gotowania i porady dotyczące zakupów.
. „Adwokat kawy. Ninja bekonu. Przyjazny czytelnik. Rozwiązujący problemy. Wielokrotnie nagradzany miłośnik jedzenia”.
More Stories
Cate Blanchett twierdzi, że we współczesnym społeczeństwie panuje „wyraźny brak wstydu” | Cate Blanchett
Koreańska piosenkarka popowa Taeil opuszcza grupę śpiewającą z powodu oskarżeń o przestępstwa na tle seksualnym
Ojciec gwiazdy „Austina Powersa”, Heather Graham, ostrzega, że Hollywood „zabierze mi duszę”