16 listopada, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Zdobywcy nagrody Jamesa Bearda 2024

Zdobywcy nagrody Jamesa Bearda 2024

Fundacja Jamesa Bearda wręczyła swoje prestiżowe nagrody kulinarne w poniedziałkowy wieczór w Chicago, prezentując wybranych zwycięzców z szeregu restauracji w miastach i miasteczkach całej Ameryki.

Michael Rafidi z wpływowej Arabii firmy Albee Company w Waszyngtonie został nazwany Najlepszym Szefem Kuchni. Swoją nagrodę zadedykował „Palesstynie i całemu tamtejszemu narodowi palestyńskiemu, czy to tutaj, w Palestynie, czy na całym świecie”.

Tajska restauracja z menu degustacyjnym Langbaan na 24 miejsca w Portland w stanie Oregon zdobyła nagrodę dla najlepszej restauracji. Zespół Dakar Nola w Nowym Orleanie, serwujący senegalskie menu degustacyjne, odebrał nagrodę dla najlepszej nowej restauracji. Nagroda dla najlepszego restauratora trafiła do Erici i Kelly Whitaker, które prowadzą grupę restauracji w rejonie Denver. Specjalność Chicago Kawiarnia Lola Wygrana za wyjątkową gościnność.

W ostatnich latach nagrody, które po raz pierwszy przyznano w 1991 r., przekształciły się w pełen blasku wieczór pełen chwil na czerwonym dywanie i przyjęć związanych z jedzeniem, w dużej mierze finansowanych przez grono znanych sponsorów.

Według organizatorów Beard Award bilety na ceremonię wyprzedały się po raz pierwszy od ośmiu lat, a wielu nominowanych zdecydowało się przyprowadzić na wydarzenie cały swój personel.

Popularność tegorocznej imprezy sugeruje, że organizacja mogła przetrwać wewnętrzne i zewnętrzne konflikty, które eksplodowały w 2020 r., kiedy organizacja odwołała wręczenie nagród w ostatniej chwili po tym, jak krytycy stwierdzili, że lista nominowanych nie była wystarczająco zróżnicowana i obejmowała szefów kuchni oskarżonych o nadużywać.

Oprócz umiejętności kulinarnych i jakości doznań kulinarnych, nagrody uwzględniają teraz sposób, w jaki nominowana osoba traktuje personel, pracę społeczną i zaangażowanie w szersze kwestie, takie jak równość i zmiany klimatyczne.

W rezultacie grono nominowanych szefów kuchni i restauracji rozszerzyło się poza wybrzeża Ameryki, tradycyjnych kulinarnych potęg i ulubieńców mediów kulinarnych. W tym roku obszerna lista finalistów była bardziej zróżnicowana geograficznie niż kiedykolwiek i obejmowała nowe nazwy i mniej znane restauracje.

READ  Krytyk filmowy w sarkastycznym tweecie stwierdził, że „Avatar 2” jest winny „przywłaszczenia kulturowego”

Ale co najmniej jedną nagrodę przyznano bardziej ugruntowanej osobie w świecie jedzenia: Ruth Reichl, autorce, redaktorce i byłej krytyczce restauracyjnej dziennika „The New York Times”, która otrzymała nagrodę za całokształt twórczości.

„Trudno uwierzyć, jak ogromne zmiany zaszły w świecie żywności w ciągu mojego życia” – powiedziała w swoim przemówieniu z okazji przyjęcia nagrody. „Ludzie w końcu zdają sobie sprawę, że jedzenie jest czynem etycznym i że nasze wybory żywieniowe naprawdę mają znaczenie”.

Oto zwycięzcy:

Wybitny szef kuchni

Michael Rafidi, AlbiegoWaszyngton

Znakomita restauracja

Langbahnportland, ruda.

Wybitny właściciel restauracji

Erica Whitaker i Kelly Whitaker, Fundacja Tożsamości (Wilczy Krawiec, Proto, Basta, Och, dzieciaku i in.) Denver

Najlepsza nowa restauracja

Dakar NolaNowy Orlean

Wschodzący szef kuchni

Masako Morishita, Wino z gruszekWaszyngton

Znakomita piekarnia

Zoo piekarniaPortland, Maine

Wybitny cukiernik lub piekarz

Atsuko Fujimoto, Piekarnia NorimotoPortland, Maine

Wyjątkowa gościnność

Kawiarnia Lola,Chicago

Znakomity program win i innych napojów

Salon Loli Drake Wayne, Kolumbia, Karolina Południowa

Znakomity bar

Klejnot PołudniaNowy Orlean

Najlepszy szef kuchni: stan Nowy Jork

Charlie Michell, Koniczynowe WzgórzeBrooklynie

Najlepszy szef kuchni: Kalifornia

lord Maynard Lyra, Panie KoyaLos Angeles

Najlepszy szef kuchni: Region Wielkich Jezior (Illinois, Indiana, Michigan, Ohio)

hajime sato, Suzaiw Clawson w stanie Michigan.

Najlepszy szef kuchni: Region Środkowoatlantycki (Waszyngton, DC, Delaware, Maryland, New Jersey, Pensylwania, Wirginia)

Harley Pitt, Przełęcz różowaw Easton, Maryland.

Najlepszy szef kuchni: Pacific Northwest (Alaska, Hawaje, Oregon, Waszyngton)

Grzegorz Gourdet, On byłportland, ruda.

Najlepszy szef kuchni: Środkowy Zachód (Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Dakota Północna, Dakota Południowa, Wisconsin)

Christina Nguyen, cześć cześćMinneapolis

Najlepszy szef kuchni: Mountain (Kolorado, Idaho, Montana, Utah, Wyoming)

READ  Indyjski film „Wszystko, co oddycha” wygrywa najlepszy film dokumentalny na Cannes 2022

Matt Vawter, ŹródłoBreckenridge w Kolorado.

Najlepszy szef kuchni: Northeast (Connecticut, Massachusetts, Maine, New Hampshire, Rhode Island, Vermont)

David Standridge, Córka stoczniowcaMistyk, Kon.

Najlepszy szef kuchni: południowy wschód (Georgia, Kentucky, Karolina Północna, Karolina Południowa, Tennessee, Wirginia Zachodnia).

Paul Smith, Most 1010Charleston, Wirginia Zachodnia

Najlepszy szef kuchni: Południe (Alabama, Arkansas, Floryda, Luizjana, Mississippi, Portoryko)

Valerie Chang, MattyMiami, Floryda.

Najlepszy szef kuchni: Southwest (Arizona, Nowy Meksyk, Nevada, Oklahoma)

Rene Andrade, Bacanora,Feniks

Najlepszy szef kuchni: Teksas

Anna Liz Pulido, Anna Liz TaqueriaMisja, Teksas

Ludzkość w tym roku

Moja inicjatywa

Nagroda za całokształt twórczości

Ruth Reichl

On podąża Gotowanie w New York Times na Instagramie, Facebook, youtube, TIK Tok I Pinteresta. Otrzymuj regularne aktualizacje z New York Times Cooking, zawierające sugestie przepisów, wskazówki dotyczące gotowania i porady dotyczące zakupów.