Aktualności
Australijski szef kuchni Bill Granger zmarł „spokojnie” w wieku 54 lat w londyńskim szpitalu.
Jego rodzina zamieściła tę wiadomość na Instagramie, pisząc „z wielkim smutkiem”, że słynny szef kuchni zmarł w Boże Narodzenie.
„Bill, oddany mąż i ojciec, zmarł spokojnie w szpitalu wraz z żoną Natalie Elliott i trzema córkami Edie, Ines i Bunny przy jego łóżku w ich nowym domu w Londynie” – napisali.
Dodał: „Wszystkim będzie go bardzo brakowało, a jego stratę najgłębiej odczuje jego ukochana rodzina, która jest wdzięczna za całą miłość i wsparcie, jakie nam zapewniła”.
Szef kuchni-samouk stał się międzynarodowym restauratorem i uznanym pisarzem kulinarnym, którego kariera trwa ponad 30 lat.
On i jego żona Natalie rozpoczęli profesjonalną współpracę, która umożliwiła globalny rozwój firmy. Razem zbudowali odnoszący sukcesy biznes, który obecnie obejmuje 19 restauracji w Sydney, Londynie, Wielkim Tokio, Osace, Fukuoce i Seulu.
Jest autorem 14 książek kucharskich, wyprodukował pięć seriali telewizyjnych, a niedawno w styczniu 2023 r. został uhonorowany Medalem Orderu Australii.
Napływają hołdy dla Granger.
Jamie Oliver skomentował swój post na Instagramie, mówiąc, że ta wiadomość jest „niszczycielska” i „będzie go bardzo brakowało”.
„Co za człowiek.. cudowny człowiek, dobra dusza.. Podziwiałam wszystko, co reprezentował w jedzeniu.
„Pamiętam, kiedy spotkałem go po raz pierwszy kilka miesięcy temu, nie mógł być milszy, a jego jedzenie było tak dobre”.
Nigella Lawson napisała, że była „załamana”.
„Tak twarda, najgłębsza miłość do N, E, I i B.”
„Nat i drogie dziewczynki, tak dużo o was myślałam i modlę się, aby wiadomości były inne. Przesyłamy wam całą naszą miłość i trzymamy waszego pięknego męża i ojca w naszych sercach na zawsze” – napisała Maggie Alderson.
Australijski szef kuchni Darren Robertson, współwłaściciel kawiarni Three Blue Ducks, napisał, że Granger „zmieniła całą grę śniadaniową, był kompletnym dżentelmenem”.
Wielu przypisuje Granger stworzenie słynnego australijskiego tostu z awokado.
Jego tosty prezentowane są obok dań przygotowanych przez światowej sławy szefów kuchni, takich jak Ferran Adrià, Alain Ducasse, René Redzepi i Heston Blumenthal w książce pt. Charakterystyczne dania, które Cię interesują.
W wywiadzie dla Australian Financial Review na początku tego roku awokado Granger na grzance zostało opisane jako jego „prezent dla świata”.
„Jak to się stało? Z pewnością jest to rodzaj naturalnego łączenia, o którym nawet nie musisz myśleć. Masz ochotę na tosty, więc rozgniatasz je razem” – napisała Jill Dupleix, pisarka kulinarna.
„Wiem, że to tylko dwa składniki i zaledwie przepis” – zgodziła się Granger. Następnie powiedział, że jadł awokado na grzance, bo było łatwe. „Gościnność zawsze zjada szybko, bo ma mało czasu. Jest natychmiast dostępna, jest orzeźwiająca i lekka. I jest zielona”.
Powiedz Dupleix, że reprezentuje wschód słońca w słoneczny poranek.
„Dorastałam w Melbourne, a kiedy przeprowadziłam się do Sydney, uderzyło mnie tamtejsze poranne życie. Ludzie byli na plaży, spacerowali po parku i kontrolowali dzień. To było bardzo australijskie, bardzo optymistyczne. Myślę, że awokado tosty napawają optymizmem.”
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}
„Dumny organizator. Alkoholowy ninja. Kujon kulinarny. Typowy entuzjasta telewizji. Zapalony czytelnik. Fanatyk niezależnej muzyki”.
More Stories
Japonia: Tajfun Shanshan: Milionom ludzi nakazuje się ewakuować po tym, jak jeden z najsilniejszych tajfunów od dziesięcioleci nawiedzi Japonię
Najnowsze zatonięcie jachtu Bayesiana: żona Mike’a Lyncha „nie chciała opuszczać łodzi bez rodziny”, podczas gdy załoga przechodzi dochodzenie
Światowy Program Żywnościowy wstrzymuje swoje działania w Gazie po wielokrotnym strzelaniu do pojazdu pomocy