28 kwietnia, 2024

Phylicia Rashad zrezygnuje ze stanowiska dziekana School of Fine Arts na Howard University – NBC4 Washington

Uznana aktorka i reżyserka Phylicia Rashad ustąpi ze stanowiska dziekana Chadwick Boseman School of Fine Arts na Howard University po roku akademickim 2023-2024.

Prezydent Howard University, dr Wayne Frederick, napisał w oświadczeniu: „Dean Rashad od dawna zajmuje się edukacją artystyczną i umiejętnością czytania i pisania; był adiunktem, głównym instruktorem, wizytującym artystą / wykładowcą i administratorem na wielu uczelniach”.

Rashad jest zdobywczynią nagrody Tony i pierwszą laureatką katedry teatru im. Denzela Washingtona na Uniwersytecie Fordham. Jest także inauguracyjną przewodniczącą Katedry Sztuki i Nauk Humanistycznych Toni Morrison na Uniwersytecie Howarda.

W 2021 roku Rashad została dziekanem wydziału sztuk pięknych w Black D.C. Historic College i Alma Mater, które ukończyła z wyróżnieniem.

„Dean Rashad powrócił na swoją macierzystą uczelnię, aby poprowadzić przywrócenie Kolegium Sztuk Pięknych jako niezależnej uczelni i jej należnego miejsca jako centrum sztuki i kreatywności na Uniwersytecie Howarda” – napisał prezydent.

W trakcie administracji Rashada wkład w programy sztuk pięknych Uniwersytetu Howarda dramatycznie wzrósł. Darowizny obejmują darowiznę Netflix w wysokości 5,4 miliona dolarów na ustanowienie stypendium Chadwick A. Boseman Memorial Scholarship, które zapewnia przyjeżdżającym studentom teatru czteroletnie stypendium na pokrycie pełnej ceny czesnego.

„Dean Rashad wzmocnił nasz ceniony wydział, mianując uznanych w kraju i na świecie naukowców, artystów i innowatorów, którzy będą pełnili funkcję przewodniczących wydziałów, mentorów, nauczycieli i wzorów do naśladowania dla naszych studentów”, czytamy w oświadczeniu, ogłaszając, że szkoła rozpocznie poszukiwania Dikanal dla wkrótce nowy dziekan.

READ  Obejrzyj nową promocję ostatniego sezonu „Better Call Saul”