pić jedzenie
1 kwietnia 2023 | 13:41
Cebula, brzoskwinie i wędliny, o mój Boże – to tylko niektóre z niebezpiecznych potraw czających się w twojej kuchni.
Ostatni Badanie przeprowadzone przez Consumer Reports Ujawnia 10 zszywek kuchennych często kojarzonych z wycofywaniem żywności w latach 2017-2022, z których niektóre mogą cię zszokować.
W raporcie zauważono, że każdego roku około 48 milionów ludzi choruje na salmonellę, listerię, Escherichia coli lub inne bakterie lub wirusy przenoszone przez żywność, co powoduje prawie 130 000 hospitalizacji i 3000 zgonów.
„Nie mówimy, że ludzie muszą całkowicie unikać tych produktów” – powiedział Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej CR, który prowadził analizę.
Zamiast tego konsumenci powinni wiedzieć, „jak ważne jest przestrzeganie najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności w przypadku wszystkich produktów spożywczych, w tym wiedza, jak śledzić wycofania żywności i reagować na nie, gdy wystąpią”.
Liściaste warzywa, takie jak te w pakowanych sałatkach, pojawią się z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 przypomnieniami/ogniskami.
Winne są Escherichia coli i listeria, a CR twierdzi, że prawdopodobnym winowajcą jest woda zanieczyszczona bakteriami z odchodów zwierzęcych, która jest następnie wykorzystywana do nawadniania upraw.
Większość sałaty w kraju pochodzi z Kalifornii i Arizony, więc jeden uszkodzony obiekt może prowadzić do powszechnych problemów.
„Koncentracja w branży przetwórstwa sałatek oznacza większe możliwości zanieczyszczenia i większych ognisk, gdy się pojawią” – powiedział dr Michael Hansen, główny naukowiec CR.
Jedzenie zielonych liściastych surowych nie pomaga, ponieważ ogrzewanie zabija bakterie.
Eksperci zalecają kupowanie całej sałaty zamiast worków lub pudełek z zieleniną i usuwanie zewnętrznych liści, na których często znajdują się bakterie.
Sałata uprawiana w szklarni jest również mniej narażona na kontakt z obornikiem. Lub całkowicie porzuć sałatkę i zamiast tego przygotuj gotowane warzywa.
Raport wymienia również wędliny i sery – takie jak wędliny, sery w plasterkach lub sery miękkie – jako potencjalne źródła listerii, które mogą powodować poważne (a czasem śmiertelne) infekcje.
CR liczy siedem zgonów, ponad 400 zachorowań i 122 ogniska / wycofania w ciągu pięciu lat.
Eksperci zalecają rezygnację z „dietetycznego koszmaru” i całkowite spożywanie wędlin wypełnionych sodem.
Paczkowana mielona wołowina również nie jest bezpieczna — zgłoszono 22 ogniska związane z zakażeniem E. coli i salmonellą.
W szczególności śmiercionośne szczepy bakterii mogą przedostać się z jelit krowy do mięsa.
Salmonella jest większym problemem, a przygotowanie jest kluczowe.
Rozmrażaj zamrożone mięso w lodówce i gotuj mieloną wołowinę i wieprzowinę do wewnętrznej temperatury 160 stopni Fahrenheita, a całe kawałki, takie jak steki, do 145 stopni Fahrenheita, aby zabić wszelkie bakterie. Resztki natychmiast schładzaj.
Cebula była „wielką niespodzianką” w menu CR. Jednak w latach 2020 i 2021 wycofano partie cebuli czerwonej, białej i żółtej z powodu salmonelli.
Gotowanie cebuli zabija wszelkie bakterie, a wybieranie warzyw, które nie są posiniaczone i przechowywanie ich z dala od światła słonecznego, to sposoby na uniknięcie chorób przenoszonych przez żywność.
Indyk i kurczak znajdują się w pierwszej szóstce w raporcie CR, dzięki salmonelli, którą publikacja obwinia za usuwanie piór i niechlujne warunki, w których hodowane są ptaki.
CR zaleca gotowanie kurczaka i indyka we wszystkich formach do 165 stopni Fahrenheita i nie spłukiwanie ptaków, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się salmonelli w kuchni.
Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, brzoskwinie i arbuz – spożywane na surowo – również niosą ze sobą ryzyko salmonelli.
dr James E. „Kiedy kroisz produkty, zwiększasz ryzyko przeniesienia bakterii, które mogą znajdować się na ich powierzchni, na mięso” – mówi Rogers, dyrektor działu badań i testów bezpieczeństwa żywności CR.
„W obiektach handlowych, w których owoce i warzywa są przetwarzane w jednym miejscu, może to stwarzać możliwości zanieczyszczenia krzyżowego”.
Wśród papai, kantalupy i brzoskwiń zgłoszono ponad 700 chorób i 22 przypomnienia/ogniska.
Wreszcie, i być może najbardziej szokująca, jest surowa mąka.
Chociaż jest to kuszące, nie jedz surowego ciasta ani ciasta — nawet jeśli jest pyszne, może być skażone bakteriami.
Gotowanie to jedyny sposób, aby go zabić i zapewnić bezpieczne jedzenie, a eksperci zalecają dokładne mycie powierzchni, naczyń i rąk, gdy mają kontakt z surową mąką.
Wyniki CR zbiegają się z pilnym zawiadomieniem Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, które w tym tygodniu ostrzegało ludzi przed jedzeniem surowej lub niedogotowanej mąki z powodu wybuchu salmonelli w 11 stanach, w których hospitalizowano trzy osoby.
„Mąka nie wygląda jak surowe jedzenie, ale większość mąki jest surowa” – ostrzegła agencja.
Aby uchronić się przed chorobami przenoszonymi przez żywność, obserwuj apele i ćwicz odpowiednie techniki gotowania, które obejmują staranne mycie powierzchni roboczych i wszystkiego, co ma kontakt z surowym mięsem; i dobrze gotować potrawy.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/ isDisplay}} {{#isAniviewVideo}}
{{/ isAniviewVideo}} {{#isSRVideo}}
{{/ isSRVideo}}
„Kawioholik. Fanatyk alkoholu na całe życie. Typowy ekspert podróży. Skłonny do napadów apatii. Internetowy pionier”.
More Stories
Technologiczny gigant nie obniża celu sprzedażowego PS5
AMC jest gotowa zarobić na inwestorach zajmujących się akcjami Meme, powodując wzrost cen akcji
W ciągu najbliższych dwóch lat „tajny” podatek od gazu w Kalifornii wzrośnie o 50 centów