pić jedzenie
1 kwietnia 2023 | 13:41
Cebula, brzoskwinie i wędliny, o mój Boże – to tylko niektóre z niebezpiecznych potraw czających się w twojej kuchni.
Ostatni Badanie przeprowadzone przez Consumer Reports Ujawnia 10 zszywek kuchennych często kojarzonych z wycofywaniem żywności w latach 2017-2022, z których niektóre mogą cię zszokować.
W raporcie zauważono, że każdego roku około 48 milionów ludzi choruje na salmonellę, listerię, Escherichia coli lub inne bakterie lub wirusy przenoszone przez żywność, co powoduje prawie 130 000 hospitalizacji i 3000 zgonów.
„Nie mówimy, że ludzie muszą całkowicie unikać tych produktów” – powiedział Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej CR, który prowadził analizę.
Zamiast tego konsumenci powinni wiedzieć, „jak ważne jest przestrzeganie najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności w przypadku wszystkich produktów spożywczych, w tym wiedza, jak śledzić wycofania żywności i reagować na nie, gdy wystąpią”.
Liściaste warzywa, takie jak te w pakowanych sałatkach, pojawią się z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 przypomnieniami/ogniskami.
Winne są Escherichia coli i listeria, a CR twierdzi, że prawdopodobnym winowajcą jest woda zanieczyszczona bakteriami z odchodów zwierzęcych, która jest następnie wykorzystywana do nawadniania upraw.
Większość sałaty w kraju pochodzi z Kalifornii i Arizony, więc jeden uszkodzony obiekt może prowadzić do powszechnych problemów.
„Koncentracja w branży przetwórstwa sałatek oznacza większe możliwości zanieczyszczenia i większych ognisk, gdy się pojawią” – powiedział dr Michael Hansen, główny naukowiec CR.
Jedzenie zielonych liściastych surowych nie pomaga, ponieważ ogrzewanie zabija bakterie.
Eksperci zalecają kupowanie całej sałaty zamiast worków lub pudełek z zieleniną i usuwanie zewnętrznych liści, na których często znajdują się bakterie.
Sałata uprawiana w szklarni jest również mniej narażona na kontakt z obornikiem. Lub całkowicie porzuć sałatkę i zamiast tego przygotuj gotowane warzywa.
Raport wymienia również wędliny i sery – takie jak wędliny, sery w plasterkach lub sery miękkie – jako potencjalne źródła listerii, które mogą powodować poważne (a czasem śmiertelne) infekcje.
CR liczy siedem zgonów, ponad 400 zachorowań i 122 ogniska / wycofania w ciągu pięciu lat.
Eksperci zalecają rezygnację z „dietetycznego koszmaru” i całkowite spożywanie wędlin wypełnionych sodem.
Paczkowana mielona wołowina również nie jest bezpieczna — zgłoszono 22 ogniska związane z zakażeniem E. coli i salmonellą.
W szczególności śmiercionośne szczepy bakterii mogą przedostać się z jelit krowy do mięsa.
Salmonella jest większym problemem, a przygotowanie jest kluczowe.
Rozmrażaj zamrożone mięso w lodówce i gotuj mieloną wołowinę i wieprzowinę do wewnętrznej temperatury 160 stopni Fahrenheita, a całe kawałki, takie jak steki, do 145 stopni Fahrenheita, aby zabić wszelkie bakterie. Resztki natychmiast schładzaj.
Cebula była „wielką niespodzianką” w menu CR. Jednak w latach 2020 i 2021 wycofano partie cebuli czerwonej, białej i żółtej z powodu salmonelli.
Gotowanie cebuli zabija wszelkie bakterie, a wybieranie warzyw, które nie są posiniaczone i przechowywanie ich z dala od światła słonecznego, to sposoby na uniknięcie chorób przenoszonych przez żywność.
Indyk i kurczak znajdują się w pierwszej szóstce w raporcie CR, dzięki salmonelli, którą publikacja obwinia za usuwanie piór i niechlujne warunki, w których hodowane są ptaki.
CR zaleca gotowanie kurczaka i indyka we wszystkich formach do 165 stopni Fahrenheita i nie spłukiwanie ptaków, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się salmonelli w kuchni.
Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, brzoskwinie i arbuz – spożywane na surowo – również niosą ze sobą ryzyko salmonelli.
dr James E. „Kiedy kroisz produkty, zwiększasz ryzyko przeniesienia bakterii, które mogą znajdować się na ich powierzchni, na mięso” – mówi Rogers, dyrektor działu badań i testów bezpieczeństwa żywności CR.
„W obiektach handlowych, w których owoce i warzywa są przetwarzane w jednym miejscu, może to stwarzać możliwości zanieczyszczenia krzyżowego”.
Wśród papai, kantalupy i brzoskwiń zgłoszono ponad 700 chorób i 22 przypomnienia/ogniska.
Wreszcie, i być może najbardziej szokująca, jest surowa mąka.
Chociaż jest to kuszące, nie jedz surowego ciasta ani ciasta — nawet jeśli jest pyszne, może być skażone bakteriami.
Gotowanie to jedyny sposób, aby go zabić i zapewnić bezpieczne jedzenie, a eksperci zalecają dokładne mycie powierzchni, naczyń i rąk, gdy mają kontakt z surową mąką.
Wyniki CR zbiegają się z pilnym zawiadomieniem Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, które w tym tygodniu ostrzegało ludzi przed jedzeniem surowej lub niedogotowanej mąki z powodu wybuchu salmonelli w 11 stanach, w których hospitalizowano trzy osoby.
„Mąka nie wygląda jak surowe jedzenie, ale większość mąki jest surowa” – ostrzegła agencja.
Aby uchronić się przed chorobami przenoszonymi przez żywność, obserwuj apele i ćwicz odpowiednie techniki gotowania, które obejmują staranne mycie powierzchni roboczych i wszystkiego, co ma kontakt z surowym mięsem; i dobrze gotować potrawy.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/ isDisplay}} {{#isAniviewVideo}}
{{/ isAniviewVideo}} {{#isSRVideo}}
{{/ isSRVideo}}
More Stories
JPMorgan oczekuje, że Fed obniży w tym roku referencyjną stopę procentową o 100 punktów bazowych
Akcje giganta chipów sztucznej inteligencji Nvidia spadły pomimo rekordowej sprzedaży wynoszącej 30 miliardów dolarów
Stowarzyszenie Graczy NFL pozywa DraftKings na kwotę około 65 milionów dolarów