21 grudnia, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

10 artykułów spożywczych, które mogą powodować zatrucie pokarmowe: wielka niespodzianka

10 artykułów spożywczych, które mogą powodować zatrucie pokarmowe: wielka niespodzianka

pić jedzenie

1 kwietnia 2023 | 13:41

Cebula, brzoskwinie i wędliny, o mój Boże – to tylko niektóre z niebezpiecznych potraw czających się w twojej kuchni.

Ostatni Badanie przeprowadzone przez Consumer Reports Ujawnia 10 zszywek kuchennych często kojarzonych z wycofywaniem żywności w latach 2017-2022, z których niektóre mogą cię zszokować.

W raporcie zauważono, że każdego roku około 48 milionów ludzi choruje na salmonellę, listerię, Escherichia coli lub inne bakterie lub wirusy przenoszone przez żywność, co powoduje prawie 130 000 hospitalizacji i 3000 zgonów.

„Nie mówimy, że ludzie muszą całkowicie unikać tych produktów” – powiedział Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej CR, który prowadził analizę.

Zamiast tego konsumenci powinni wiedzieć, „jak ważne jest przestrzeganie najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności w przypadku wszystkich produktów spożywczych, w tym wiedza, jak śledzić wycofania żywności i reagować na nie, gdy wystąpią”.

Liściaste warzywa, takie jak te w pakowanych sałatkach, pojawią się z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 przypomnieniami/ogniskami.

Winne są Escherichia coli i listeria, a CR twierdzi, że prawdopodobnym winowajcą jest woda zanieczyszczona bakteriami z odchodów zwierzęcych, która jest następnie wykorzystywana do nawadniania upraw.

Większość sałaty w kraju pochodzi z Kalifornii i Arizony, więc jeden uszkodzony obiekt może prowadzić do powszechnych problemów.

Surowa mąka zmielona na taką roślinę stwarza ryzyko salmonelli.
Getty Images/iStockphoto
Liściaste warzywa, takie jak sałata rzymska i pakowane mieszanki sałat, zostały powiązane z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 wycofaniami/ogniskami.
Getty Images/iStockphoto

„Koncentracja w branży przetwórstwa sałatek oznacza większe możliwości zanieczyszczenia i większych ognisk, gdy się pojawią” – powiedział dr Michael Hansen, główny naukowiec CR.

Jedzenie zielonych liściastych surowych nie pomaga, ponieważ ogrzewanie zabija bakterie.

Eksperci zalecają kupowanie całej sałaty zamiast worków lub pudełek z zieleniną i usuwanie zewnętrznych liści, na których często znajdują się bakterie.

Sałata uprawiana w szklarni jest również mniej narażona na kontakt z obornikiem. Lub całkowicie porzuć sałatkę i zamiast tego przygotuj gotowane warzywa.

Eksperci Consumer Reports nazwali wędliny delikatesowe „koszmarami kulinarnymi”.
Obrazy Getty’ego

Raport wymienia również wędliny i sery – takie jak wędliny, sery w plasterkach lub sery miękkie – jako potencjalne źródła listerii, które mogą powodować poważne (a czasem śmiertelne) infekcje.

CR liczy siedem zgonów, ponad 400 zachorowań i 122 ogniska / wycofania w ciągu pięciu lat.

Eksperci zalecają rezygnację z „dietetycznego koszmaru” i całkowite spożywanie wędlin wypełnionych sodem.

Paczkowana mielona wołowina również nie jest bezpieczna — zgłoszono 22 ogniska związane z zakażeniem E. coli i salmonellą.

W szczególności śmiercionośne szczepy bakterii mogą przedostać się z jelit krowy do mięsa.

Salmonella jest większym problemem, a przygotowanie jest kluczowe.

Rozmrażaj zamrożone mięso w lodówce i gotuj mieloną wołowinę i wieprzowinę do wewnętrznej temperatury 160 stopni Fahrenheita, a całe kawałki, takie jak steki, do 145 stopni Fahrenheita, aby zabić wszelkie bakterie. Resztki natychmiast schładzaj.

Mielona wołowina może zawierać E. coli i salmonellę, dlatego musi być odpowiednio ugotowana.
Getty Images/iStockphoto

Cebula była „wielką niespodzianką” w menu CR. Jednak w latach 2020 i 2021 wycofano partie cebuli czerwonej, białej i żółtej z powodu salmonelli.

Gotowanie cebuli zabija wszelkie bakterie, a wybieranie warzyw, które nie są posiniaczone i przechowywanie ich z dala od światła słonecznego, to sposoby na uniknięcie chorób przenoszonych przez żywność.

Indyk i kurczak znajdują się w pierwszej szóstce w raporcie CR, dzięki salmonelli, którą publikacja obwinia za usuwanie piór i niechlujne warunki, w których hodowane są ptaki.

CR zaleca gotowanie kurczaka i indyka we wszystkich formach do 165 stopni Fahrenheita i nie spłukiwanie ptaków, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się salmonelli w kuchni.

Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, brzoskwinie i arbuz – spożywane na surowo – również niosą ze sobą ryzyko salmonelli.

dr James E. „Kiedy kroisz produkty, zwiększasz ryzyko przeniesienia bakterii, które mogą znajdować się na ich powierzchni, na mięso” – mówi Rogers, dyrektor działu badań i testów bezpieczeństwa żywności CR.

„W obiektach handlowych, w których owoce i warzywa są przetwarzane w jednym miejscu, może to stwarzać możliwości zanieczyszczenia krzyżowego”.

Wśród papai, kantalupy i brzoskwiń zgłoszono ponad 700 chorób i 22 przypomnienia/ogniska.

Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, arbuz i brzoskwinie, mogą być skażone bakteriami.
Getty Images/iStockphoto

Wreszcie, i być może najbardziej szokująca, jest surowa mąka.

Chociaż jest to kuszące, nie jedz surowego ciasta ani ciasta — nawet jeśli jest pyszne, może być skażone bakteriami.

Gotowanie to jedyny sposób, aby go zabić i zapewnić bezpieczne jedzenie, a eksperci zalecają dokładne mycie powierzchni, naczyń i rąk, gdy mają kontakt z surową mąką.

Wyniki CR zbiegają się z pilnym zawiadomieniem Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, które w tym tygodniu ostrzegało ludzi przed jedzeniem surowej lub niedogotowanej mąki z powodu wybuchu salmonelli w 11 stanach, w których hospitalizowano trzy osoby.

„Mąka nie wygląda jak surowe jedzenie, ale większość mąki jest surowa” – ostrzegła agencja.

Aby uchronić się przed chorobami przenoszonymi przez żywność, obserwuj apele i ćwicz odpowiednie techniki gotowania, które obejmują staranne mycie powierzchni roboczych i wszystkiego, co ma kontakt z surowym mięsem; i dobrze gotować potrawy.


Załaduj więcej…




https://nypost.com/2023/04/01/10-grocery-items-najbardziej prawdopodobna przyczyna-zatrucia pokarmowego-big-surprise/?utm_source=url_sitebuttons&utm_medium=site%20buttons&utm_campaign=site%20buttons

Skopiuj udostępniony adres URL

erochika hentai24x7.com soul calibur hentia
slave hentai comics hentaihug.com hentai black widow
malayalam sex video live bustyporn.info xxx images full hd
telugusexyvedios xkeezmovies.mobi sunnyleone sex vedios
渚まどか javwhores.mobi アナル av
score land youjizz.sex sudh desi romance mp3
shinrabansho hentai hentaionly.net fuetakishi hentai
bangladeshxvideo kokaporn.mobi tamil sex gril video
سكس الجيش الاسرائيلى video6tubes.com فيلم المغتصبون الامريكى
halik dec 11 pinoyteleseryehd.net tfc halik
tamanna real sex videos goindian.net teacher student xxx
مخزن السكس العربي gonzoxxx.pro سكس نسائي
xhamas sexindiantube.net xxxporndesi
الاباحية انبوب todayaraby.com حلمات بزاز
nepali sex vedio sexo-vids.com wap india