16 listopada, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

10 artykułów spożywczych, które mogą powodować zatrucie pokarmowe: wielka niespodzianka

10 artykułów spożywczych, które mogą powodować zatrucie pokarmowe: wielka niespodzianka

pić jedzenie

1 kwietnia 2023 | 13:41

Cebula, brzoskwinie i wędliny, o mój Boże – to tylko niektóre z niebezpiecznych potraw czających się w twojej kuchni.

Ostatni Badanie przeprowadzone przez Consumer Reports Ujawnia 10 zszywek kuchennych często kojarzonych z wycofywaniem żywności w latach 2017-2022, z których niektóre mogą cię zszokować.

W raporcie zauważono, że każdego roku około 48 milionów ludzi choruje na salmonellę, listerię, Escherichia coli lub inne bakterie lub wirusy przenoszone przez żywność, co powoduje prawie 130 000 hospitalizacji i 3000 zgonów.

„Nie mówimy, że ludzie muszą całkowicie unikać tych produktów” – powiedział Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej CR, który prowadził analizę.

Zamiast tego konsumenci powinni wiedzieć, „jak ważne jest przestrzeganie najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności w przypadku wszystkich produktów spożywczych, w tym wiedza, jak śledzić wycofania żywności i reagować na nie, gdy wystąpią”.

Liściaste warzywa, takie jak te w pakowanych sałatkach, pojawią się z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 przypomnieniami/ogniskami.

Winne są Escherichia coli i listeria, a CR twierdzi, że prawdopodobnym winowajcą jest woda zanieczyszczona bakteriami z odchodów zwierzęcych, która jest następnie wykorzystywana do nawadniania upraw.

Większość sałaty w kraju pochodzi z Kalifornii i Arizony, więc jeden uszkodzony obiekt może prowadzić do powszechnych problemów.

Surowa mąka zmielona na taką roślinę stwarza ryzyko salmonelli.
Getty Images/iStockphoto
Liściaste warzywa, takie jak sałata rzymska i pakowane mieszanki sałat, zostały powiązane z 11 zgonami, 614 chorobami i 50 wycofaniami/ogniskami.
Getty Images/iStockphoto

„Koncentracja w branży przetwórstwa sałatek oznacza większe możliwości zanieczyszczenia i większych ognisk, gdy się pojawią” – powiedział dr Michael Hansen, główny naukowiec CR.

Jedzenie zielonych liściastych surowych nie pomaga, ponieważ ogrzewanie zabija bakterie.

Eksperci zalecają kupowanie całej sałaty zamiast worków lub pudełek z zieleniną i usuwanie zewnętrznych liści, na których często znajdują się bakterie.

Sałata uprawiana w szklarni jest również mniej narażona na kontakt z obornikiem. Lub całkowicie porzuć sałatkę i zamiast tego przygotuj gotowane warzywa.

READ  Tesla buduje fabrykę w Szanghaju, aby produkować akumulatory Megapack, poinformował Xinhua
Eksperci Consumer Reports nazwali wędliny delikatesowe „koszmarami kulinarnymi”.
Obrazy Getty’ego

Raport wymienia również wędliny i sery – takie jak wędliny, sery w plasterkach lub sery miękkie – jako potencjalne źródła listerii, które mogą powodować poważne (a czasem śmiertelne) infekcje.

CR liczy siedem zgonów, ponad 400 zachorowań i 122 ogniska / wycofania w ciągu pięciu lat.

Eksperci zalecają rezygnację z „dietetycznego koszmaru” i całkowite spożywanie wędlin wypełnionych sodem.

Paczkowana mielona wołowina również nie jest bezpieczna — zgłoszono 22 ogniska związane z zakażeniem E. coli i salmonellą.

W szczególności śmiercionośne szczepy bakterii mogą przedostać się z jelit krowy do mięsa.

Salmonella jest większym problemem, a przygotowanie jest kluczowe.

Rozmrażaj zamrożone mięso w lodówce i gotuj mieloną wołowinę i wieprzowinę do wewnętrznej temperatury 160 stopni Fahrenheita, a całe kawałki, takie jak steki, do 145 stopni Fahrenheita, aby zabić wszelkie bakterie. Resztki natychmiast schładzaj.

Mielona wołowina może zawierać E. coli i salmonellę, dlatego musi być odpowiednio ugotowana.
Getty Images/iStockphoto

Cebula była „wielką niespodzianką” w menu CR. Jednak w latach 2020 i 2021 wycofano partie cebuli czerwonej, białej i żółtej z powodu salmonelli.

Gotowanie cebuli zabija wszelkie bakterie, a wybieranie warzyw, które nie są posiniaczone i przechowywanie ich z dala od światła słonecznego, to sposoby na uniknięcie chorób przenoszonych przez żywność.

Indyk i kurczak znajdują się w pierwszej szóstce w raporcie CR, dzięki salmonelli, którą publikacja obwinia za usuwanie piór i niechlujne warunki, w których hodowane są ptaki.

CR zaleca gotowanie kurczaka i indyka we wszystkich formach do 165 stopni Fahrenheita i nie spłukiwanie ptaków, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się salmonelli w kuchni.

Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, brzoskwinie i arbuz – spożywane na surowo – również niosą ze sobą ryzyko salmonelli.

dr James E. „Kiedy kroisz produkty, zwiększasz ryzyko przeniesienia bakterii, które mogą znajdować się na ich powierzchni, na mięso” – mówi Rogers, dyrektor działu badań i testów bezpieczeństwa żywności CR.

READ  Dlaczego umiejętności miękkie są dziś bardzo poszukiwane na rynku pracy?

„W obiektach handlowych, w których owoce i warzywa są przetwarzane w jednym miejscu, może to stwarzać możliwości zanieczyszczenia krzyżowego”.

Wśród papai, kantalupy i brzoskwiń zgłoszono ponad 700 chorób i 22 przypomnienia/ogniska.

Wstępnie pokrojone owoce, takie jak papaja, arbuz i brzoskwinie, mogą być skażone bakteriami.
Getty Images/iStockphoto

Wreszcie, i być może najbardziej szokująca, jest surowa mąka.

Chociaż jest to kuszące, nie jedz surowego ciasta ani ciasta — nawet jeśli jest pyszne, może być skażone bakteriami.

Gotowanie to jedyny sposób, aby go zabić i zapewnić bezpieczne jedzenie, a eksperci zalecają dokładne mycie powierzchni, naczyń i rąk, gdy mają kontakt z surową mąką.

Wyniki CR zbiegają się z pilnym zawiadomieniem Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, które w tym tygodniu ostrzegało ludzi przed jedzeniem surowej lub niedogotowanej mąki z powodu wybuchu salmonelli w 11 stanach, w których hospitalizowano trzy osoby.

„Mąka nie wygląda jak surowe jedzenie, ale większość mąki jest surowa” – ostrzegła agencja.

Aby uchronić się przed chorobami przenoszonymi przez żywność, obserwuj apele i ćwicz odpowiednie techniki gotowania, które obejmują staranne mycie powierzchni roboczych i wszystkiego, co ma kontakt z surowym mięsem; i dobrze gotować potrawy.


Załaduj więcej…




https://nypost.com/2023/04/01/10-grocery-items-najbardziej prawdopodobna przyczyna-zatrucia pokarmowego-big-surprise/?utm_source=url_sitebuttons&utm_medium=site%20buttons&utm_campaign=site%20buttons

Skopiuj udostępniony adres URL