23 kwietnia, 2024

MSPStandard

Znajdź wszystkie najnowsze artykuły i oglądaj programy telewizyjne, reportaże i podcasty związane z Polską

Tyson Foods zredukuje 10% miejsc pracy w korporacji i 15% kadry kierowniczej wyższego szczebla

Tyson Foods zredukuje 10% miejsc pracy w korporacji i 15% kadry kierowniczej wyższego szczebla

CHICAGO (Reuters) – dyrektor generalny Donnie King powiedział pracownikom w środę, że Tyson Foods Inc. (TSN.N) zmniejszy około 10% miejsc pracy w korporacji i 15% wyższych stanowisk kierowniczych.

Zwolnienia są najnowszym krokiem w kierunku cięcia kosztów dla największej amerykańskiej firmy mięsnej pod względem sprzedaży, która boryka się ze spadkiem zysków i walczy o poprawę wyników w swojej popularnej branży drobiowej.

W notatce dla pracowników, do której dotarł Reuters, King powiedział, że rozmowy z najbardziej dotkniętymi pracownikami zaplanowane są na ten tydzień. Akcje zamknęły się w środę o 1,1% po cenie 60,35 USD.

„Będziemy zwiększać wydajność, koncentrując się na mniejszej liczbie inicjatyw z większą intensywnością i eliminując powielanie pracy” – powiedział King.

Tyson miał około 6000 amerykańskich pracowników pracujących w biurach korporacyjnych od 1 października i 118 000 pracowników w lokalizacjach niekorporacyjnych, takich jak zakłady mięsne i magazyny, zgodnie z dokumentami regulacyjnymi.

Rzecznik firmy powiedział, że wyeliminowane role w kierownictwie wyższego szczebla to głównie wiceprezesi i starsi wiceprezesi.

Niektórzy pracownicy firm już zrezygnowali po tym, jak Tyson powiedział w październiku, że przeniesie wszystkie miejsca pracy firmy do siedziby głównej w Springdale w Arkansas. Rzecznik firmy powiedział, że 10-procentowa redukcja ról korporacyjnych nie wynika z odejścia pracowników z firmy, a nie z przeprowadzki do Arkansas.

Niedawny przegląd kierownictwa wykonawczego Tysona zaniepokoił niektórych inwestorów i analityków.

W sierpniu firma zwolniła Chrisa Langholza ze stanowiska szefa międzynarodowego biznesu. We wrześniu Tyson powiedział, że Noelle O’Mara, która kierowała działem gotowej żywności, opuściła firmę. Funkcję CFO objął John R. Tyson, wnuk założyciela firmy.

„Częste zmiany w zespole kierowniczym w ciągu ostatnich kilku lat wskazują na nieefektywność w biurach firmy” – powiedział Arun Sundaram, główny analityk rynku kapitałowego w CFRA Research.

W styczniu Tyson zastąpił szefa działu drobiu po tym, jak firma błędnie prognozowała popyt na kurczaki.

READ  Spadki ropy z powodu rozmów rosyjsko-ukraińskich, nowe blokady w Chinach

Firma od lat walczy o poprawę wyników w branży drobiowej i w marcu ogłosiła, że ​​zamknie dwa zakłady przetwórcze w Stanach Zjednoczonych, które zatrudniają prawie 1700 pracowników.

Producenci opakowań mięsnych generalnie podnieśli płace pracowników fabryk podczas pandemii. Analitycy stwierdzili, że obecnie borykają się z malejącymi marżami operacyjnymi i muszą w coraz większym stopniu konkurować o zakup żywego inwentarza, aby prowadzić zakłady na pełnych obrotach.

„Marże spadają w ten sposób, jakbyśmy naprawdę mieli teraz krwotok” – powiedział Bob Brown, niezależny ekspert od rynku żywego inwentarza.

Skorygowany zysk Tysona w wysokości 85 centów na akcję w kwartale zakończonym 31 grudnia był o 70% niższy niż rok wcześniej. Spółka ma opublikować swoje wyniki kwartalne 8 maja.

Reportaż Toma Polantica

Nasze standardy: Zasady zaufania Thomson Reuters.